Stående applåder efter att Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj talat till riksdagen på länk på torsdagen.

Bild: Melker Dahlstrand/Riksdagen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: Mer vapen till Ukraina men inga nya sanktioner

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Över en månad har gått sedan Ryssland inledde sitt brutala överfallskrig på Ukraina. Bland andra Sverige, EU och Nato beslutade i veckan att skicka mer vapen till Ukrainas självförsvar. Ungern är, enligt uppgift, ett av två EU-länder som inte skickat vapen till sitt grannland. På torsdagen talade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i Sveriges riksdag på länk. Han tackade för stödet men varnade samtidigt att även Sverige och i synnerhet Gotland kan bli föremål för rysk aggression. Zelenskyj manade också till nya sanktionspaket mot Ryssland – varje vecka. Samtidigt som EU är splittrat i frågan om flera sanktioner pågår förberedelser för ett femte sanktionspaket. Statsminister Andersson betonade, på väg in på veckans EU-toppmöte där en amerikansk president för första gången närvarade, att sanktionerna hittills haft effekt på rysk ekonomi.  

Antalet ukrainska krigsflyktingar uppgick på torsdagen till 3 725 806 människor varav de flesta finns i EU i synnerhet i Polen. EU-kommissionen gav på onsdagen nya riktlinjer som ska hjälpa medlemsländerna att integrera krigsflyktingarna och fler förslag är att vänta.  

Till sist noteras

… att obeväpnade civila ukrainare konfronterar ockuperande ryska soldater med protester

… att EU-länderna ingått ett stort gasavtal med USA för att minska det ryska beroendet

… att EU-länderna omgående föreslås så nya grödor på en åkeryta större än Sveriges produktiva areal på mark som idag ligger i träda, för att klara matförsörjningen på grund av det ryska kriget

… att EU-länderna, när det gäller nya EU-lagar, är sämst på att införa miljölagar