Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i veckan: vi måste “sätta gränser för krigshetsare som Putin”

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: Brutalare krig och växande motreaktioner

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Ryssland anfallskrig mot ett oskyldigt grannland fortsätter in på andra veckan och skapar stort mänskligt lidande och materiell förstörelse i det ukrainska samhället. En miljon krigsflyktingar har flytt till grannländerna. Samtidigt vädjade president Zelenskyjs till EU: Överge oss inte. Reaktionerna mot Rysslands brutala agerande har varit starka över hela världen. Endast fyra länder i världen; Nordkorea, Belarus, Syrien och Eritrea stod helt på Rysslands sida när FN-länderna fördömde invasionen på onsdagen

Reaktionerna mot kriget framkallar politiska förändringar i EU som tidigare inte var tänkbara. För tredje gången på en vecka skärpte EU sina politiska och ekonomiska sanktioner mot Ryssland för att försöka framtvinga ett slut på landets aggressioner. Tyskland och förbundskansler Olaf Scholz övergav landets traditionellt lågmälda utrikespolitik för att “sätta gränser för krigshetsare som Putin” samtidigt som vapenexport till Ukraina tilläts och det tyska försvaret gavs 100 miljarder euro extra bara i år. Fler länder, däribland Sverige antas följa efter och kraftigt höja sina försvarsanslag. Frågan om ett svenskt natomedlemskap närmare sig riksdagen sedan Sverigedemokraterna på fredagen öppnat för det. EU-kommissionen kommer om några dagar med konkreta förslag på hur medlemsländer kraftigt ska kunna minska sitt gasberoende från Ryssland. Åratal av bittra motsättningar i asylpolitiken var som bortblåsta när EU-länderna i full enighet på torsdagen vid ett beslut gav alla ukrainare som flyr kriget kollektivt tillfälligt uppehållstillstånd. Och som om inte det var nog med nyheter, i ordet verkliga bemärkelse, ansökte Ukraina på måndagen om EU-medlemskap.  

Till sist noteras

… att FN:s stora klimatrapport av FN-chefen António Guterres beskrevs som “en atlas över mänskligt lidande och en förödande dom mot ett misslyckat klimatledarskap

… att Rysslands anfallskrig mot Ukraina innebär flera brott mot den internationella rättsordningen och olika avtal Ryssland lovat att följa, se listan. Samtidigt har Internationella brottmålsdomstolen börjat utreda eventuella krigsbrott

…att Putinregimens krigscensur förbjudit media använda ord som krig och invasion när de nämner Rysslands krig mot Ukraina samtidigt som tusentals ryssar protesterat mot kriget