Efter det ryska överfallet på Ukraina och Tysklands och Danmarks besked om upprustning meddelade den svenska regeringen att de nu ska rusta försvaret upp till en kostnad av två procent av Sveriges BNP upp från dagens 1,22 procent BNP.

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: 2,5 miljon flyr kriget – nya motreaktioner utvecklas

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Det ryska järngreppet kring halvmiljonstaden Mariupol utvecklar sig snabbt till en mänsklig katastrofplats där Putin försöker svälta ut befolkning för tvinga på Ukraina sin vilja. 2,5 miljon ukrainare har hittills flytt landet undan de ryska trupperna och Polen är deras främsta tillflyktsmål.

Samtidigt fortsätter EU att utveckla nya motreaktioner för att möta den ryska aggressionen. EU-kommissionen föreslog på tisdagen att EU redan i år ska kraftigt ska minska importen av ryskt naturgas, som man är mycket beroende av, med målet att senast 2030 vara fri från ryskt fossilberoende. Från Sverige och Danmark kom i veckan löften på kraftig ökade försvarsanslag som en reaktion på den ryska invasionen. Idag lägger EU-länderna nästan fyra gånger så mycket pengar på försvar som Ryssland, något som kanske är på väg att öka ytterligare. Att EU-ledarna på torsdag sade nej till ett snabbspår för ukrainskt EU-medlemskap var väntat och följde regelboken men blev ändå en besvikelse för de som hoppats på annat. EU-kommissionen ska nu på sedvanligt sätt behandla ansökan från Ukraina, Georgien och Moldavien länder som lever under rysk ockupation. 

Den positiva Nato-opinionen fortsätter att växa både i Sverige och Finland.

Till sist noteras

… att EU-ländernas sanktioner mot ryska banker kritiseras för att bara beröra sju av flera hundra ryska banker

… att en av EU:s längsta långbänkar, förslaget med könskvoterade bolagsstyrelser kan vara på väg att realiseras sedan bland andra Tyskland svängt, beslut att gå vidare med frågan väntas i nästa vecka

… att EU-kommissionen föreslagit en EU-lag som ska kriminalisera våld mot kvinnor. Det är också en fråga som ligger i topp på kvinnors prioriteringar över vilka könsrelaterade frågor de vill att Europaparlamentet ska jobba med 

… att  världens största databas för att mäta demokrati, V-Dem vid Göteborgs universitet, noterar att demokratin förfaller i flera länder något som beskrivs som en “våg av autokratisering” vilket sannolikt leder till “fler väpnade konflikter