Processen från ansökan till att bli EU-medlem tar vanligtvis många år.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ukraina ansöker om EU-medlemskap

Ukrainas ledare har undertecknat en formell ansökan om att få gå med i EU. Förfrågan stöttas av flera medlemsländer och EU-parlamentet men frågan kräver att alla EU-länder ställer sig bakom att ge landet kandidatstatus, något som idagsläget inte är givet.

– Ukraina har vädjat till Europeiska unionen om att omedelbart få ansluta sig via ett särskilt förfarande, sade den ukrainske premiärministern Denys Sjmyhal på måndagen.

President Volodomyr Zelenskyj skrev samma dag under den formella ansökan om att få gå med i EU.

Att Ukraina på sikt ska ges status som kandidatland och inleda formella förhandlingar om att på sikt kunna gå med i EU har redan yppats från flera håll.

Presidenterna från EU-länderna Bulgarien, Tjeckien, Estland, Lettland, Polen, Slovakien och Slovenien kräver i ett öppet brev att Ukraina ”förtjänar att omedelbart få ett perspektiv om EU-anslutning”.

”Vi uppmanar EU:s medlemsstater att sammanföra det högsta politiska stödet till Ukraina och göra det möjligt för EU:s institutioner att vidta åtgärder för att omedelbart ge Ukraina status som EU-kandidatland och inleda förhandlingsprocessen”, skriver de sju presidenterna.

Redan i söndags sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till Euronews att ”[Ukraina] är en av oss och vi vill ha med dem [i EU].

I den resolution som EU-parlamentet väntas anta i dag tisdag vill man se att EU-institutionerna inleder arbetet med att ge Ukraina kandidatstatus. Under tiden vill parlamentarikerna att landet ska fortsätta integreras på unionens inre marknad.

Kräver enhällighet – finns motstånd

Efter att ett land ansökt om EU-medlemskap är det upp till medlemsländerna ge ett godkännande om kandidatstatus, vilket kräver enhällighet. Ett sådant beslut kan tas först efter att kommissionen har gett ett utlåtande om landets ansökan. Ett sådant utlåtande kan ta allt från några månader till flera år att ta fram beroende på hur nära ansökarlandet ligger EU-regelverket.

För att bli EU-medlem måste landet uppfylla de så kallade Köpenhamnskriterierna.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel pekade i en intervju på att medlemskap är en mångåring begäran från Ukraina men att ”det finns olika åsikter och känslighet i EU om utvidning”. 

Nederländernas premiärminister Mark Rutte sade under en debatt i landets parlament på måndagen att ge Ukraina kandidatstatus i nuläget ”inte är någon bra diskussion att föra”.

– Jag tror inte att det är meningsfullt att börja diskutera om dessa länder ska ansluta sig helt och hållet till Europeiska unionen eller inte, sade Rutte som istället förespråkade att EU sonderar möjligheter till närmande till inte bara Ukraina utan även Moldavien och Georgien inom EU:s Östliga partnerskap.

Från en tjänsteman hos den franske presidenten Emmanuel Macron sade enligt Politico att ”vi bör vara försiktiga att utfärda löften som vi inte kan hålla”.