EU-parlamentariker Evin Incir (S) tycker att EU:s lagstiftning från 2001 om allmänhetens tillgång till offentliga handlingar måste uppdateras.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stark kritik mot bristande öppenhet i EU-kommissionen

EU-kommissionen får stark kritik av Europaparlamentet för bristande öppenheten med offentliga handlingar för allmänheten. Anledningen är kommissionens vägran att lämna ut ordföranden Ursula von der Leyens sms i vilka hon förhandlat vaccin-uppköp.

I en debatt i EU-parlamentet i Strasbourg på torsdagsmorgonen fick EU-kommissionen stark kritik av samtliga politiska grupper för dess bristande öppenhet i samband med hanteringen av Ursula von der Leyens sms. 

– Om den sanna viljan [hos Ursula von der Leyen] hade funnits hade vi inte behövt kalla till en debatt för att kräva tillgång till vad som borde ha varit en självklar sak att göra: att vara öppna med kommissionsordförandes samtal med Pfizers verkställande direktör, oavsett om de gjorts via sms, e-post, brev eller till och med duvor, sade Evin Incir (S). 

Evin Incir underströk att det är en fråga om medborgarnas förtroende. 

– Att vara en förespråkare för rättsstatsprincipen och demokrati innebär att förstå vikten av allmänhetens tillgång till handlingar. I en fungerande demokrati måste den offentliga makten ha människors förtroende, sade Evin Incir. 

Sophie in’ t Welt från den liberala partigruppen var en annan kritisk röst. 

– Om vi inte kan lita på fördragens väktare [EU-kommissionen] att vara öppen för granskning, hur ska vi då kunna lita på den i övrigt, undrar hon och beklagade, liksom många andra ledamöter i debatten, att Ursula von der Leyen inte själv var på plats vid dagens debatt. 

EU-kommissionär med ansvar för värderingar och öppenhet, Vera Jourová, som representerade kommissionen i debatten, försvarade sin ordförandes sms:ande. 

– Man måste titta på det här fallet i sitt sammanhang. Ibland måste man anpassa kommunikationen, man måste vara snabb, sade Vera Jouravá. 

Däremot kommenterade hon inte hur kommissionens hanterat frågan i övrigt utan refererade till att kommissionen håller på och förbereder sitt svar till den europeiska ombudsmannen som också  kritiserat hanteringen

Samtidigt medger Vera Jouravá  att det finns mer att göra för kommissionen att förbättra sin öppenheten i allmänhet. 

– Jag håller med om att det finns utrymme för förbättring, sade Vera Jourová. 

– Låt oss komma överens om att vi ska förbättra systemen för tillgång till handlingar i alla institutioner; kommissionen, riksdagen och rådet. Vi har lagstiftningen från 2001 och jag håller med om att den behöver moderniseras, säger hon.