Piotr Müller är statssekreterare vid den polske premiärministerns kansli och regeringens talesperson. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Polen hoppas rättsstatstvist med EU kan lösas inom kort

Den polska regeringen hoppas att man kan bereda en väg för att få ut hundratals miljarder kronor ur EU:s återhämtningsfond denna månad. – De här gamla konflikterna ser ut som en barnlek jämfört med vad som händer i öst och ingen behöver dem nu, säger den polska regeringens talesperson Piotr Müller.

EU-kommissionen blockerar utbetalningen av Polens del av unionens coronaåterhämtningsfond med hänvisning till att landet inte rättat sig efter EU-domstolens krav på att nedmontera en olaglig disciplineringsnämnd i landet Högsta domstol. Sammanlagt rör det sig om 36 miljarder euro, eller närmare 390 miljarder kronor, som är öronmärkta för Polen.

Polen har tidigare signalerat att man är redo att backa i tvisten. Och i nästa vecka ska det polska parlamentet inleda arbetet med att ta fram en lag som man menar kommer uppfylla EU-domstolens krav om nedmontering av nämnden, enligt Piotr Müller, statssekreterare och den polska regeringens talesperson, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

– De här gamla konflikterna ser ut som en barnlek jämfört med vad som händer i öst och ingen behöver dem nu. Vi har god vilja och vi räknar med att den europeiska sidan kommer att lösa frågan denna månad, sade Müller.

EU-domstolen har även utdömt dagliga böter på en miljon euro så länge disciplineringsnämnden fortsatt är verksam.