Annons

EU-kommissionär Valdis Dombrovskis under torsdagens debatt i EU-parlamentet om energipriser och beroende av rysk energi.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet: Skynda på oberoende av rysk energi

EU-parlamentarikerna är i det närmaste helt överens om att man måste skynda på arbetet med att minska beroendet av rysk energi. Men i frågan om hur det ska gå till skiljer sig uppfattningarna något.

Sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina har EU-kommissionen lagt fram ett antal förslag om hur medlemsländerna kan minska beroendet av rysk energi. Detta tillsammans med förra året förslag om att hantera de redan då höga energipriserna debatterades i EU-parlamentet på torsdagsmorgonen.

– Kriget har fått efterdyningar på EU:s energipolitik och energisäkerhet. Vi rör oss in i en ny era. Det står nu tydligare än någonsin att vi måste röra oss ännu snabbare i att omstöpa våra energisystem och bli av med vårt beroende av rysk energi så snart som möjligt, sade EU-kommissionär Valdis Dombrovskis under debatten i EU-parlamentet.

Kommissionens plan står på tre ben: se till att energipriserna är hållbara för privatpersoner och företag, stå rustade inför nästa vinter med gaslagring och stegvis minska beroendet av rysk gas, olja och kol.

Dombrovskis lovade dessutom att kommissionen ska lägga fram förslag om att möjliggöra snabbare godkännanden för förnyelsebartprojekt.

– Vi kan inte driva på för förnybart i den utsträckning vi vill om det tar fler år att få ett enda projekt på plats, sade Dombrovskis.

Bland EU-parlamentarikerna fanns i det närmaste total enighet om att medlemsländerna måste skynda på arbetet med att göra sig oberoende av rysk energi. Vägen dit skiljer sig dock åt. 

Vissa ledamöter fokuserad på att diversifiera uniones beroende av gas till fler länder genom gemensamma uppköp och fler terminaler för flytande naturgas och ett par argumenterade för en återgång till kol som övergångsalternativ. 

Annons

– Kol och kärnkraft bör vara en övergångslösning, sade den tyske kristdemokraten Markus Pieper.

Andra såg investeringar i kärnkraft som den bästa vägen fram.

– Det enda hållbara sättet att säkra energipriser och försörjningstrygghet i EU i framtiden är att uppmuntra investeringar i alla praktiska former av ren energi, inklusive kärnkraft, sade Henna Virkkunen, en liberalkonservativ finska. 

Gröna ledamöter varnade för att ersätta ett beroende av energi med ett annat.

– Svaret på energikrisen får inte vara att vi villkorslöst subventionerar fossila bränslen. [Kommissionens] fokus ligger på diversifiering – byta ut fossilgas med annan fossilgas, sade den tyske miljöpartisten Jutta Paulus som bland annat vill se mer satsningar på solenergi.

Åtgärder för höga energipriser

Flera ledamöter ansåg att den viktigaste frågan är att privatpersoner och företag inte ska behöva stå för de höga energipriserna. Vissa ville se högre skatter för energiföretag som i dag uppges göra stora vinster på de höga energipriserna eller införa ett pristag, andra ville att elpriset kopplas loss från gaspriset för att minska kostnaderna för el från andra källor.

– Vi måste vi en gång för alla sätta stopp för den här prisökningen och vidta åtgärder för att konsumenterna inte ska få ta hela smällen. Vi är i en krigssituation, då måste vi vara modiga och resoluta i våra beslut, sade den spanske socialdemokraten Nicolás  González Casares.

Debatten tas nu vidare till dagens- och morgondagens EU-toppmöte i Bryssel. Enligt den franske EU-ministern Clément Beaune finns det en viss samsyn bland medlemsländerna om förslaget om en gemensam upplagring av gas inför nästa vinter och gemensamma uppköp. En svårare fråga blir enligt honom huruvida man ska införa någon form av pristak på energi på EU-nivå