Polens Mateusz Morawiecki, Tjeckiens Petr Fiala och Sloveniens Janez Janša.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ledare vill visa stöd – tar tåget till Kiev

Polens, Tjeckiens och Sloveniens premiärministrar anländer i dag med tåg till den ukrainska huvudstaden för att visa sitt stöd. De passerade den ukrainska gränsen på tisdagsmorgonen.

De tre premiärministrarna Mateusz Morawicki, Petr Fiala och Janez Janša åker i dag tisdag tåg till Ukrainas huvudstad för att träffa och ge sitt stöd till landets president Volodymyr Zelenskyj och premiärminister Denys Sjmyhal.

Enligt den tjeckiske premiärministern Petr Fiala åker de i egenskap av representanter för Europeiska rådet som samlar EU-ländernas stats- och regeringschefer. 

”Syftet med besöket är att uttrycka EU:s otvetydiga stöd till Ukraina och dess frihet och oberoende”, skriver Fiala på twitter

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel ska ha informerats om deras reseavsikt vid EU-toppmötet i förra veckan.

Enligt Petr Fiala ska de även presentera ett brett stödpaket till landet och dess medborgare.

– Vid en sådan avgörande tidpunkt för världen är det vår plikt att vara där historia skapas. Det handlar inte om oss utan framtiden för vårabarn som förtjänar att leva i en värld fri från tyranni, sade den polske premiärministern Mateusz Morawiecki, skriver Gazeta Wyborza.

Den slovenske premiärministern Janez Janša vill de framför att Ukraina hör hemma i EU.

”Det finns inget land på vår kontinent som är mer europeiskt än Ukraina. Tack för att ni inte bara försvarar ert hemland och Europas territorium utan även försvarar själva kärnan i de europeiska värderingarna och livsstil. Er kamp är vår kamp och tillsammans ska vi segra”, twittrade Janša.

De tre ledarna ska ha korsat den polsk-ukrainska gränsen på tisdagsmorgonen vid halv niotiden, uppger tjeckiska nyhetsbyrån ČTK. Mellan polska gränsstaden Przemyśl och Kiev är det ungefär 600 kilometer, en sträcka som med tåg ska ta sju-åtta timmar. Det är första gången så högt uppsatta politiker besöker Kiev sedan kriget startade, enligt ČTK.