EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s utrikeschef Josep Borrell fördömer Rysslands invasion av Ukraina på torsdagsmorgon.

Bild: EU-kommissionen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

von der Leyen: EU:s sanktioner kommer slå hårt mot Ryssland

Efter Rysslands militära invasion av Ukraina lovar EU att svara med omfattande sanktioner. – Dessa sanktioner är utformade för att slå hårt mot Kremls intressen och deras förmåga att finansiera kriget, säger von der Leyen. 

Ikväll träffas EU:s stats- och regeringschefer för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel där man förväntas ta beslut om ytterligare sanktioner mot Ryssland, som just nu håller på och förbereds av EU-kommissionen.

– Med detta paket kommer vi att rikta in oss på strategiska sektorer av den ryska ekonomin genom att blockera deras tillgång till nyckelteknologier och marknader. Vi kommer att försvaga Rysslands ekonomiska bas och dess förmåga att modernisera, säger Ursula von der Leyen, ordförande EU-kommissionen. 

EU planerar också att att frysa ryska tillgångar i EU och stoppa ryska bankers tillgångar till den europeiska finansmarknaden. 

– Precis som med det första sanktionspaketet samarbetar vi nära med partners och allierade. Dessa sanktioner är utformade för att slå hårt mot Kremls intressen och deras förmåga att finansiera kriget, säger von der Leyen. 

– Jag uppmanar Ryssland att omedelbart stoppa våldet och att dra tillbaka sina trupper från Ukrainas territorium. Vi kommer inte att låta president Putin riva den säkerhetsarkitektur som har gett Europa fred och stabilitet under de senaste decennierna.

EU:s utrikeschef: isolering väntar Ryssland

– EU-ledarna ska ikväll besluta om det starkaste sanktionspaket som vi någonsin genomfört, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell. 

Han understryker att EU är i nära kontakt med sina partners världen över för att försäkra att det internationella samfundet fullt ut inser det det allvarliga läget och kallar för ett starkt och enat agerande. 

– Rysslands ledning kommer att känna av en aldrig skådad isolering, säger Josep Borrell. 

– Det här är inte en fråga om diplomatiska styrkespel. Det är en fråga om liv och död. Det handlar om framtiden för vår globala gemenskap. Vi står enade med våra transatlantiska partners och alla europeiska nationer i att försvara den här positionen.