Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.

Bild: Edith Lindvall

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: Utlänningar lämnar Ukraina , halvledare och nya klimatlagar

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Ryssland fortsätter att hålla Europa i ett säkerhetspolitiskt järngrepp med nya militärövningar och krav på allas uppmärksamhet. Den franske presidenten Macron satt med president Putin i fem timmar på måndagen utan märkbara resultat. Trots det väljer Macron och den tyske förbundskanslern Scholz vara positiva och pratar om en politisk öppning. Enligt den svenska utrikesministern Linde är varje dag som Ryssland inte attackerar Ukraina viktig. Samtidigt evakuerar flera länder sina medborgare från Ukraina, då en rysk invasion antas nära förestående. UD ber nu de 200-300 svenska medborgarna som beräknas finnas i landet att vara beredda att lämna med kort varsel, uppger UD till Ekot idag, lördag. 

Om EU-kommission får med sig Europaparlamentet och ministerrådet ska EU mer än fördubbla sin produktion av halvledare, från nio till 20 procent av världsproduktionen.  

Den höga inflationen ska mötas med “stegvisa” åtgärder lovade ECB-chefen Lagarde vid en utfrågning i Europaparlamentet i veckan samtidigt som hon framförde att inflationen troligen kommer att minska under året.

Två klimatförslag presenterades i Europaparlamentet. Moderaten Jessica Polfjärd är ansvarig för ett förslag där exakta utsläppsmål per land ska spikas och där hon föreslår att länder som inte når sina mål ska bötfällas. Det andra förslaget, som Sverige är skeptisk till, en social klimatfond, ska att stötta personer och företag som får det ekonomisk svårt med klimatomställningen. Samtidigt närmar sig priset på utsläppsrätter en ny historisk hög nivå på 100 euro per ton.

 

Till sist noteras

… att ett utdraget politiskt bråk mellan regering och riksdag om att införa nya EU-regler kring vapenhantering har lett till att inget blivit gjort. Sverige har därför dragits inför EU-domstolen för bristande vapenlagar

… att EU-kommissionen fick en knäpp på näsan av EU-domstolen för att man i ett rättsosäkert Polen inte tagit ett företags vädjan om hjälp i en konkurrensfråga på allvar   

… att veckans förhandlingar om minimilöner i EU inte direkt rörde svenska förhållande men att de snart väntas komma in på “ hur man ska främja kollektiva löneförhandlingar