EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s utrikeschef Josep Borrell fördömer Rysslands invasion av Ukraina på torsdagsmorgon.

Bild: EU-kommissionen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: Ännu ett ryskt krig i Europa

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Rysslands militära invasion av Ukraina har i sin omfattning inte sett sin like sedan andra världskriget. För tredje gången sedan 2008 går den ryska armén in i ett annat europeiskt land. Torsdagens massiva ryska attack på ett oskyldigt grannland fördömdes i den demokratiska världen och av demonstrerande ryska oppositionella. Invasionen, som är ett brott mot FN-stadgan från 1945, ledde till att EU två gånger samma vecka fick skärpa sina sanktioner mot Ryssland, något som svenska EU-politiker trots det beskrev som otillräckliga. Samtidigt lämnas Ukraina att ensam försvara sig mot ett övermäktigt och våldsamt Ryssland.  

För övrigt noteras

… att riksdagen kan komma försöka stoppa förslaget att EU-budget ska ges tre nya finansieringskällor genom att häva brott mot närhetsprincipen

… att riksdagen i nästa vecka, med hänvisning till närhetsprincipen, kan komma att försöka stoppa den delen i EU-förslaget om plattformsarbete som definierar vem som är anställd respektive egenföretagare 

… att EU-kommissionen i ett nytt förslag vill att storföretag ska ta ett större ansvar för respekten för mänskliga rättigheter för egen del samt  för sina underleverantörer