Utrikesminister Ann Linde på väg in på möte med EU:s utrikesministrar på fredagen för att klubba sanktionspaketet mot Ryssland.

Bild: Charlotta Asplund Catot

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ann Linde: Sverige stöder direkta sanktioner mot Putin

Under fredagseftermiddagen träffas EU:s utrikesministrar i Bryssel för att formellt klubba det nya sanktionspaketet mot Ryssland – samtidigt som ytterligare sanktioner kan komma att läggas till. 

– Vi är öppna för allt från svensk sida, säger utrikesminister Ann Linde.

Det nya sanktionspaketet mot Ryssland som EU:s ledare beslutade om under natten mot fredag har, som Europaportalen rapporterat om, kritiserats av svenska EU-politiker för att inte vara tillräckligt skarpt.

Utrikesminister Ann Linde (S) försvarar sanktionspaketet

– Det här är de tuffaste sanktionerna som EU har tagit, säger hon på väg in på eftermiddagens möte med sina europeiska kollegor i Bryssel.

– Det absolut viktigaste är att vi är helt eniga. Och det har vi lyckats få med historiskt starka sanktioner. Men vi är öppna för allt från svensk sida, säger Ann Linde.

Hon nämner att Sverige exempelvis inte har några problem med att stänga Ryssland ute från betalningssystemet Swift - en sanktion som anses vara en av de som skulle slå hårdast mot Ryssland. 

–Men inte till priset av att vi är oeniga, säger hon. 

Utrikesministrarna ska ta det formella beslutetom det sanktionspaket som EU-ledarna enades om i natt – men även ytterligare sanktioner kan komma att läggas till. 

Exempelvis ska ministrarna diskutera att eventuellt frysa den ryske presidenten Putins och den ryske utrikesministern Lavrovs tillgångar. 

– Sverige kommer att stödja det fullt ut, säger Ann Linde.