Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: Fred, sysselsättning och taxononmi

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Freden i Europa blev åter en fråga som kontinentens politiker var tvungen att hantera efter att Ryssland tidigare rest krav på att få bestämma andra länders säkerhetspolitik. Sammanlagt hölls tre till synes resultatlösa möten mellan Ryssland å ena sidan och USA, Nato och OSSE å andra sidan. Att inte EU fanns med i samtalen såg utrikesministern Ann Linde som ett aktivt ryskt försök att nedvärdera EU.  Samtidigt var hon självkritisk och menade att EU måste koordinera sig bättre

Det uppskruvade säkerhetspolitiska läget kastade även sin skugga över onsdagens partiledardebatt. Statsminister Magdalena Andersson sade i riksdagen att det årsgamla utskottsbeslutet på en svensk Nato-opition utreds inom regeringskansliet men att “det är inte läge att ändra Sveriges säkerhetspolitiska linje”. Från Finland hördes utrikesminister Pekka Haavisto säga något liknande: att Natomedlemskap inte var aktuellt. Efter riksdagsdebatten träffades de svenska partiledarna och statsministern för hemliga säkerhetspolitiska samtal.

Nytt sysselsättningsrekord

Inom arbetsmarknad och ekonomi noterades ett fortsatt förbättrat sysselsättningsläge. Aldrig tidigare har så många människor i EU varit sysselsatta visade ny statistik och Sverige kom in som tvåa efter Nederländerna med högst sysselsättningsgrad. Betydligt trögare gick för de öppet arbetslösa i Sverige vars andel av arbetskraften fortfarande är fjärden högst i EU. Till skillnad från övriga EU är den svenska arbetslösheten högre idag än tiden före pandemin. Den för Sverige och Danmark så viktiga frågan om EU-regler om minimilöner, som Sverige vill ha så lite som möjligt av, tog ett nytt steg framåt i processen när slutförhandlingarna mellan parlamentet och ministerrådet inleddes på torsdagen.

Tyskland ska tredubbla sin utsläppsminskningar

Från Tyskland annonserade den nya mitt-vänsterregeringen att de måste tredubbla sina koldioxidminskningar om de ska nå sitt mål 2030. Något som den gröna  klimat- och ekonomiministern, Robert Habeck, beskrev som “en enorm uppgift”. Konkret betyder det att betydligt fler sol- och vindkraftsanläggningar nu ska byggas i Tyskland jämfört med tidigare.

Konflikten kring taxonomin stegras

EU:s taxonomi, en definition på klimatsmarta investeringar, har varit en het fråga i Sverige och i EU under hösten och så även denna vecka. Sverige som är fjärde störst på kärnkraft i EU vill att energislaget ingår i taxonomin. Det är något som kommissionen sedan nyårsafton är villig att tillmötesgå på vissa villkor, vilka irriterar Sverige, som att  det finns färdigbyggt slutförvar och ett stoppdatum för hur länge kärnkraften kan vara grönlistad. 

Österrike, som är emot kärnkraft, har dock hotat att låta EU-domstolen avgöra om EU-kommissionens nyårsvändning, som även inkluderar användandet av naturgas, följer regelverket. En stor grupp med globala investerare menade att om gas inkluderas i taxonomin riskerar kommissionen sin internationella trovärdighet för gröna investeringar baserade på vetenskap. På fredag väntas kommissionens expertgrupp att komma med sin syn på taxonomin. 

Hälften kan smittas

Coronaviruset kom vid årsskiftet in på sitt tredje smittoår i en ny tappning: omikron, mer smittsam, mindre dödlig men fortsatt farlig. Nya rekordnivåer av smittade noterades i bland annat i Tyskland och från Polen rapporterades att fler än 100 000 personer dött sedan covid-19 började samtidigt som smittan kan ha nått sin kulmen i Storbritannien. Enligt WHO kan hälften av alla européer smittas inom två månader

Till sist noteras

… att en gammal tvistefråga om könskvotering till bolagsstyrelser, som Sverige är emot, efter 10 års blockering i  ministerrådet kan komma bli EU-aktuell igen. Detta sedan den nya tyska regeringen lovat att fundera på saken.

… att Litauen åter vädjar till övriga medlemsländer att agera mot Kina som ekonomiskt och diplomatiskt försöker tvinga det lilla EU-landet att avbryta sina närmanden till republiken Taiwan.

… att Europaparlamentets populära talman socialdemokraten David Sassoli avlidit efter en tids sjukdom. På tisdag väntas hans ersättare konservativa Roberta Metsola väljas till ny talman.