Frankrikes president Emmanuel Macron under onsdagens debatt i EU-parlamentet.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Macron: Vi måste prata med Ryssland

Frankrikes president Emmanuel Macron betonar att han söker en uppriktig dialog med Ryssland och vill se en strategisk upprustning i EU och en ny säkerhetsordning.

Frankrike är sedan årsskiftet EU:s ordförandeland. Som brukligt besökte ordförandelandets ledare, president Emmanuel Macron, på onsdagen EU-parlamentet i Strasbourg för att debattera sina prioriteringar det kommande halvåret. Han tog upp det försämrade säkerhetsläget i Europa och EU:s relation till Ryssland

– EU måste äntligen skapa en gemensam säkerhetsordning på vår kontinent. Vår kontinents säkerhet kräver en strategisk upprusning som en freds- och maktbalans. I synnerhet i vår dialog med Ryssland, sade Emmanuel Macron.

Sedan den ryskledda militära angreppet mot Ukraina 2014 och dess olagliga annekteringen av Krim har EU haft en restriktiv hållning i sina samtal med den ryske ledaren Vladimir Putin. Ryssland har samtidigt rundat EU i samtalen med USA om situationen runt Ukraina. Emmanuel Macron har länge varit mer positiv till en dialog med Moskva, något han framhöll under onsdagens tal.

– Vi behöver denna dialog. Vi européer måste tillsammans ställa våra egna krav och se till att de respekteras, sade Macron som vill se en en ”uppriktig och krävande” dialog när det gäller, som han beskriver det, rysk destabilisering, inblandning och manipulering.

Macron vill att EU ska kräva att Ryssland avstår från våld, hot och tvång och att alla länder fritt ska välja vilja organisationer och allianser de går med i och att ländernas territoriella integritet respekteras – värderingar som Ryssland enats om för 30 år sedan, enligt Macron.

– Det är upp till oss att bekräfta dessa värderingar och slagkraftigt sanktionera överträdelser mot dem, sade den franske presidenten.

Han vill inom de närmaste veckorna se ett EU-förslag för att bygga upp en ”ny säkerhets- och stabilitetsordning” och därefter inleda förhandlingar med Ryssland om det.

Franska prioriteringar

Emmanuel Macron lyfte även fram tidigare kända franska prioriteringar som att knyta närmare band med Afrika och länderna på västra Balkan, försöka nå enighet om en europeisk minimilön, nya internetlagar, klimatfrågor och migration. Han lyfte även frågan om kvotering till bolagsstyrelser som i många år blockerat av medlemsländer som Tyskland och uttryckte en önskan om att införa abort som en rättighet i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna.

Fransk valkampanj

I april väljer Frankrike ny president och i juni nytt parlament. I onsdagens debatt deltog många franska EU-parlamentariker som stundvis snarare lät som en franska nationell angelägenhet än ett forum för EU-frågor. Den nyvalda talmannen Roberta Metsola fick uppmana ledamöterna att hålla sig till EU-frågor.