Franske presidenten Emmanuel Macron ska samtala med den ryske presidenten Vladimir Putin på fredag.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Macron: Vi får aldrig överge dialogen med Ryssland

Fortsatt samtal med Ryssland är nödvändigt enligt Frankrikes president Emmanuel Macron, som på fredag ska prata med den ryska presidenten om det spända läget kring Ukraina. Samtal mellan parterna sker även idag onsdag när representanter från Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland möts i Paris.

Idag onsdag träffas diplomatiska rådgivare från Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland i Paris, i det så kallade Normandie-formatet, för att diskutera den alltmer spända situationen kring Ukraina. 

Enligt den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian är det faktum att det här mötet hålls i sig ett steg framåt, rapporterar Agence Europe

– Detta är första gången, rent konkret, som det har skett någon form av positiva tekniska framsteg, som jag hoppas kommer att göra det möjligt för oss att gå framåt, förklarade Le Drian vid en utfrågning inför Europaparlamentets utskott för utrikesfrågor på tisdagen. 

På tisdagskvällen träffade Frankrikes president Emmanuel Macron den tyske kanslern Olaf Scholz i Berlin för att bland annat diskutera det allt mer spända säkerhetsläget kring Ukraina. Efter mötet uppmanade båda ledarna till nedtrappning i konflikten och betonade att man stod enig gentemot Ryssland. Fortsatt dialog och diplomatiska relationer med Ryssland i olika former - via EU, Nato, OSSE och inom Normandie-formatet – är enligt Macron och Scholz centralt. 

– Vi får aldrig överge dialogen med Ryssland, sade Macron, som också nämnde ett möjligt möte mellan de fyra ledarna i Berlin framöver, men utan att ge några fler detaljer. 

På frågan om hur långt Europa är redo att gå om Ryssland invaderar Ukraina, svarade den franske presidenten: 

– Om det blir en attack så kommer vi att svara – och kostnaden kommer att vara hög. 

På fredag ska Macron prata i telefon med Rysslands president Vladimir Putin.