Hoppa till artikelns andra spalt.

Förstärkt läkemedelsmyndighet ska bekämpa pandemi

Med en rungande majoritet gav EU-parlamentet på onsdagen EU:s läkemedelsmyndigheten, EMA, större ansvar för att det inte uppstår brist på viktiga läkemedel och utrustning i EU. Alla svenska ledamöter röstade ja utom Sverigedemokraterna som röstade nej.

Med lärdomar från covid-19 och för att bättre möta nya epidemier och sjukdomar ges nu EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, en större roll.

Parlamentets beslut stöddes av 94 procent av ledamöterna inklusive de svenska ledamöter utom Sverigedemokraterna som gick emot sin partigrupp ECR och röstade nej. Partiet förklarar sitt nej med att ett förstärkt EMA innebär “ett steg ut på ett sluttande plan mot unionsgemensam socialpolitik” något man motsätter sig.

De nya befogenheterna syftar till att EMA ska bli bättre på att övervaka och minska bristen på viktiga läkemedel och medicintekniska produkter inom EU.  

– Den nya förordningen gör att både myndigheten och alla aktörer i försörjningskedjan blir mer transparenta och involverade i processen vilket främjar samarbeten mellan EU:s myndigheter, sade den spanske socialisten Nicolás González Casares, som varit EU-parlamentets ansvariga för frågan, i ett uttalande efter omröstningen.