Europaparlamentets talman David Sassoli avled i tisdagsmorgon efter en tid sjukdom, han blev 65 år.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europaparlamentets talman David Sassoli död

David Sassoli, Europaparlamentets talman, avled tidigit på tisdagsmorgon efter en tids sjukdom. Hans eftermäle beskrivs i positiva ordalag av flera svenska EU-politiker över partigränserna. 

Europaparlamentets talman italienaren och socialdemokraten David Sassoli är död. Dödsbeskedet twittrades ut av Europaparlamentets talesperson Jaume Duch på tisdagen.

“Det är med stor sorg som vi tillkännager talman David Sassolis bortgång. Våra djupaste kondoleanser är med hans familj och alla som haft nöjet att arbeta med honom och lära känna honom.”, twittrade Jaume Duch.

Sassoli var under hösten inlagd på sjukhus för allvarlig lunginflammation och frånvarande från parlamentets i flera veckor. Han blev efter jul åter inlagd på sjukhus där han sedan avled.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beskriver David Sassoli som en passionerad europé.

– Idag är en sorglig dag för Europa. Vår union förlorar en passionerad europé, en uppriktig demokrat och en bra man. David Sassoli var en man med djup tro och starka övertygelser, sade Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Svenska Europaparlamentariker kommenterar David Sassoli bortgång.

Socialdemokraten Heléne Fritzon: En engagerad ledare

– I dag förlorade EU och den socialdemokratiska familjen en engagerad ledare. David Sassoli stod upp för våra gemensamma demokratiska värderingar och ledde arbetet i parlamentet genom en svår tid under en pågående pandemi. 
Vi minns idag hans gärning och våra tankar går till hans familj, säger Heléne Fritzon i ett uttalande till Europaportalen.

Moderaten Tomas Tobé:  Han förtjänar respekt

– David Sassolis plötsliga bortgång är djupt sorglig. Han var en trevlig och omtänksam människa. Politiskt så värnade han Europatanken, vilket han inte minst visade i sitt uppdrag som Europaparlamentets talman. Han förtjänar respekt för sitt engagemang och för sitt arbete med att leda Europaparlamentet i en svår tid. Mina tankar går till hans anhöriga, säger Tomas Tobé.

Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke: En stark röst för rättvisa

  – Jag kommer minnas David Sassoli som en stark röst för rättvisa, demokrati och jämlikhet. En röst som tystnade alldeles för tidigt. Idag går mina tankar till hans nära och kära. Sassoli har lett Europaparlamentets genom pandemin, som hittills inneburit svåra avvägningar och beslut. Jag är tacksam över talmannens hårda arbete för att upprätthålla parlamentets verksamhet, en grundbult i den europeiska demokratin, under denna svåra tid, säger Alice Bah Kuhnke.

Sverigedemokraten Charlie Weimers: En trevlig person

– Trots politiska meningsskiljaktigheter var [talman] Sassoli en trevlig person att ha att göra med. Jag minns särskilt när vi träffades och han hörsammade mitt och andra ledamöters krav på att EU-parlamentet ej skulle använda värmekameror från samma företag som tillverkar övervakningskameror som används i lägren i Xinjiang-provinsen. Våra uppriktiga kondoleanser går till hans familj och vänner, säger Charlie Weimers.

Centerpartiets Abir Al-Sahlani: Han tjänade Europas medborgare

– David Sassoli tjänade Europas medborgare med övertygelse och integritet. Han var fast besluten att bygga ett rättvisare samhälle. Alla mina tankar går till hans familj, nära vänner och kollegor, säger Abir Al-Sahlani.

Liberalernas Karin Karlsbro: En varm Europavän

– Jag kommer att minnas honom som en varm Europavän och uppskattade särskilt hans stora engagemang för humanism och öppenhet för att reformera parlamentet. David Sassoli kommer att vara saknad. Mina tankar är hos hans familj, medarbetare och vänner, säger Karin Karlsbro.   

Vänsterpartisten Malin Björk: En viktig allierad

– David Sassoli var en viktig allierad för alla oss som arbetar för att skydda demokratin och det respektfulla politiska samtalet, i en tid när det hotas av växande högerextrema krafter - också inne i EU-parlamentet. Han var både rättvis och respektfull. Mina tankar går i dag till hans närstående, säger Malin Björk.