Utrikesminister Ann Linde efter möte med sina EU-kollegor i Bryssel på måndagen.

Bild: Charlotta Asplund Catot

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU om Rysslandskonflikten: Enighet, diplomati och förberedelse för “det värsta”

Efter måndagens EU-möten om det allvarliga säkerhetsläget kring Ukraina är dialog med Ryssland fortsatt i fokus – samtidigt som man förbereder sig på “det värsta”. 

– Det viktigaste är nu att visa på en total enighet inom EU, säger utrikesminister Ann Linde till Europaportalen.

Efter måndagens EU-möten i Bryssel och med Washington om de ökade spänningarna med Ryssland kring Ukraina var budskapet enighet, diplomati och förberedelse.

– Det viktigaste för EU är nu att visa på en total enighet för den europeiska säkerhetsordningen, för varje lands rätt att välja säkerhetspolitisk linje, och för att säga att de krav som handlar om detta i de ryska kraven är helt oacceptabla, sade Ann Linde efter sitt möte med sina europeiska kollegor i Bryssel under måndagen där också USA:s utrikesminister Antony Blinken deltog via länk. 

– Men vi är väldigt väldigt tydliga: vi vill ha en dialog och diplomatisk lösning. Vi vill inte ha en militär konflikt, sade hon. 

Skulle Ryssland ändå gå in i Ukraina står inte EU svarslös, enligt Linde. 

– Då kommer vi att ha massiva sanktioner, sade Ann Linde. 

Utrikesministern träffade även under måndagen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto. Vikten av ett fortsatt nära samarbete mellan Sverige, Finland och Nato och fortsatta diplomatiska samtal med Ryssland var några av slutsatserna efter mötet. 

– Vi jobbar för, och hoppas på det bästa men förbereder oss för det värsta, sade Jens Stoltenberg efter mötet och pekar på att militäralliansen ökar sin närvaro i Natoländerna i östra Europa. 

Det här var också budskapet efter ett videomöte mellan USA:s president Joe Biden och flera EU-ledare och Nato under måndagskvällen. Parterna vill ha diplomati ”men förbereder sig för alla eventualiteter”, sade EU-kommissionen i ett uttalande efter mötet. 

Under natten har USA ökat beredskapen för 8500 militärer som kan komma att sättas in om krisen skulle komma att eskalera. 

På onsdag ska representanter från Ryssland och Ukraina träffas i Paris i närvaro av Frankrike och Tyskland i ett försök att minska på spänningarna mellan de två länderna, enligt uppgifter till AFP

Under tisdagskvällen ska Frankrikes presidenten Emmanuel Macron träffa den tyska kanslern Olaf Scholz i Berlin för ett redan tidigare planerat möte, men där säkerhetssituationen i Europa lär står i centrum och en gemensam position gentemot Ryssland förväntas diskuteras.