EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell på besök i ukrainska Luhansk.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU lovar Ukraina fullt stöd – förbereder samlad respons

EU:s utrikeschef Josep Borrell varnar för omfattande konsekvenser och ett högt pris om Ryssland åter anfaller Ukraina. Tillsammans med USA och Natoländerna planerar man en samordnad hållning gentemot Moskva.

– Vi är här för att ånyo bekräfta EU:s fulla stöd till Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet och arbeta tillsammans för att trappa ned konflikten, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell när han på onsdagen för första gången besökte östra Ukrainas Luhanskregion som är frontlinje mot Moskvastödda rebeller.

Utrikeschefen varnade för upptrappning av konflikten efter att Ryssland rapporterats öka sin militära närvaro längs gränsen mot Ukraina.

– Ryssland har ansamlat soldater och vapen på ett mycket ovanligt tillvägagångssätt längs den ukrainska gränsen. Detta förlopp har skett mycket raskt. Spänningarna har stigit när det gäller säkerheten i Europa som helhet, sade Borrell som i samband med Ukrainabesöket varnade för ”omfattande konsekvenser och ett högt pris” om Ryssland åter anfaller Ukraina.

EU och Ukraina sida vid sida

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba var med under besöket som han under en presskonferens kallade historiskt.

– Ukraina och EU står sida vid sida för att motverka Rysslands aggressiva politik, sade Kuleba.

Han underströk även att Ukraina är självständigt i sina beslut om internationella relationer.

– Ryssland har ingen rätt att dela upp Europa i områden av inflytande och det har ingen rätt att definiera var, hur och när EU ska utvidgas och vilken typ av relation Ukraina och EU ska ha, sade Kuleba som med diplomatiska medel vill ”tvinga Moskva att tona ned spänningarna”.

Forskare: EU kan sätta press på Ryssland

Björn Fägersten, chef för Utrikespolitiska Institutets Europaprogram, menar att EU:s tydligaste möjlighet att påverka Ukrainas situation är att öka trycket på Ryssland.

– Mest hjälp är att tydligt markera mot Ryssland och precis som USA vara väldigt tydlig med hårdare sanktioner om de fortsätter sin aggression mot Ukraina eller invaderar ännu mer av landet, säger Fägersten till Europaportalen.

Han nämner den tysk-ryska gasledningen Nord Stream 2 som ett verktyg för EU-länderna att öka pressen på Ryssland och pekar på att Tyskland i detta har en viktig roll.

Han pekar på att EU och Ukraina redan har en rad samarbetsavtal. Enligt Josep Borrell uppgår värdet på EU:s stöd till Ukraina sedan 2014 års ryska aggression till över motsvarande 170 miljarder kronor.

Tyska regeringen delad

Tysklands nya utrikesminister, miljöpartisten Annalena Baerbock som länge kritiserat Nord Stream 2, besökte samtidigt på onsdagen sin amerikanske kollega Antony Blinken. USA vill att gasledningen ska användas som ett påtryckningsmedel mot Ryssland medan Tysklands nya rödgröna regering ännu inte tagit tydlig ställning i frågan. Den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz ser, enligt Handelsblatt, Nord Stream 2 endast i ekonomiska termen, en syn som inte delas av koalitionspartiet De Gröna.

– Det är en situation där vi också har ett medel i våra händer. Nord Stream 2 har geopolitiska implikationer, sade Baerbock om gasledningen som ännu inte tagits i bruk.

– Vi kommer vidta effektiva åtgärder tillsammans med våra europeiska partner om Ryssland skulle använda energi som vapen eller om det skulle fortsätta sitt aggressiva handlande gentemot Ukraina, sade Baerbock.

Annalena Baerbock undvek dock att svara på frågan om en ny rysk invasion i Ukraina skulle innebära slutet för Nord Stream 2.

Utrikesministermöten i EU och Nato

Enligt Josep Borrell samordnar EU sitt agerande tillsammans med Nato och USA. Imorgon fredag träffas utrikesministrarna för Nato-länderna för att diskutera frågan och i nästa vecka träffas EU-ländernas utrikes- och försvarsministrar för ett informellt möte i Frankrike med konflikten högt på dagordningen.