EU-parlamentets delegation vid infarten till Donetsk-regionen.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-delegation: Stor oro för Ukraina

Samtidigt som världen förbereder sanktioner mot Ryssland vid en eventuell invasion av Ukraina strömmar också stödet in till det ukrainska folket. 

– EU-parlamentet stödjer fullt ur Ukrainas suveränitet, sade EU-parlamentarikern David McAllister på plats med en EU-delegation i Ukraina.

Idag måndag inledde en delegation från EU-parlamentet ett besök på plats i Ukraina. 

– Vi är här för att visa solidaritet med Ukraina och det ukrainska folket i denna tid av osäkerhet, sade David McAllister, tysk kristdemokrat och tillika ordförande för EU-parlamentets utrikesutskott, på en pressträff i den ukrainska hamnstaden Mariupol under måndagseftermiddagen. 

– Vi har kommit hit för att samla information om vad som händer, genom att tala med politiker, företagare, militärer och organisationer i civilsamhället, sade McAllister. 

Delegationen hade tidigare under dagen bland annat besökt en militär enhet för att få information om säkerhetsläget, samt besökt hamnen i Mariupol för att bilda sig en uppfattning om hur situationen till havs ser ut och vad det innebär för att förse den här delen av Ukraina med varor.   

– EU-parlamentet stödjer fullt ur Ukrainas oberoende, suveränitet och territoriella integritet. Rysslands upprustning kring Ukrainas gräns är en stor oro för oss alla i Europa. Ukrainas säkerhet är nära kopplad till till säkerheten över hela vår kontinent, sade McAllister.

Nio ledamöter från EU-parlamentets olika politiska grupper ingår i delegationen, dock ingen svensk ledamot. Franska liberalen Nathalie Loiseau är ordförande för EU-parlamentets utskott för säkerhet och försvar. 

– Vi ser redan hur Ryssland försöker destabilisera Ukraina genom desinformation, cyberattacker och diverse manipulationer, sade Nathalie Loiseau som betonade att besöket var en signal att Europa står enat i sitt stöd till Ukraina. 

– Vi är redo att ta till sanktioner utan tidigare motstycke mot Ryssland om landet skulle överväga militär intervention i Ukraina, sade Nathalie Loiseau.