Europaparlamentariker Jessica Stegrud var en av tre Sverigedemokraterna som röstade nej till EU-parlamentets förslag om EU-regler mot könsrelaterat nätvåld.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

SD ensam mot EU-regler om könsrelaterat nätvåld

En stor majoritet i EU-parlamentet vill se gemensamma EU-regler mot könsrelaterat nätvåld. Alla svenska EU-politiker förutom Sverigedemokraterna röstade ja till förslaget.

Under tisdagskvällen enades en stor majoritet i EU-parlamentet, med 513 röster mot 122 och 58 nedlagda, om att uppmana EU-kommissionen att lägga fram ett förslag om gemensamma EU-regler och sanktioner mot könsrelaterat nätvåld. Alla svenska EU-parlamentariker röstade ja till förslaget förutom Sverigedemokraterna, någonting som Karin Karlsbro (L) reagerar på. 

– Jag är inte förvånad. SD tar varje tillfälle att i Europaparlamentet markera mot jämställdhetspolitik. Att skylla på att det inte är EU-kompetens håller inte. Kvinnors mänskliga rättigheter och rätt att bestämma över sin kropp borde vara något alla kan skriva under. Men SD röstar kvinnofientligt så fort tillfälle ges, säger Karin Karlsbro i ett uttalande till Europaportalen.

Förslaget hänvisar till flera rapporter som flaggar för en allt värre situation för framförallt kvinnor online. Bland annat har jämställdhetsinstitutet, EIGE, larmat om att sju av tio kvinnor idag utsätts för nätstalking. Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna har trots förfrågningar inte kommenterat röstresultatet.

Några dagar senare dock svarde Sverigedemokraterna och Moderaterna.