Europaparlamentariker Evin Incir (S) på debatt under måndagen om att kriminalisera könsrelaterat nätvåld på EU-nivå.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kriminalisera könsrelaterat nätvåld kräver EU-politiker

Två utskott i Europaparlamentet vill se nya EU-regler mot könsrelaterat nätvåld. – Internet ska inte vara ett laglöst macholand, säger Evin Incir (S).

Idag, tisdag, röstar Europaparlamentet om ett förslag med krav på regler mot könsrelaterat nätvåld. Det ansvariga kvinnoutskottet och fri- och rättighetsutskottet har med stöd av en stor majoritet krävt att EU-kommissionen ska föreslå EU-gemensamma regler och sanktioner för att motarbeta nätvåldet som främst riktas mot kvinnor.

– Internet ska inte vara ett laglöst macholand, utan en inkluderande och feministisk plats för oss alla, sade Evin Incir (S), som sitter i fri- och rättighetsutskottet, under måndagens debatt i parlamentet. 

Enligt förslaget har det Europeiska jämställdhetsinstitutet, EIGE, fastställt att sju av tio kvinnor idag utsätts för så kallad nätstalking. Det står även i förslaget att olika “stalkerprogram” lagligt kan användas och köpas i unionen och ofta marknadsförs som programvara för föräldrakontroll. 

– Kvinnor och flickor kontrolleras, trakasseras, förnedras och tystas genom meddelanden på sociala medier, hämndporr, hat, hot, grooming och så kallad nätstalking, sade Evin Incir.  

Särskilt utsatta är invandrarkvinnor, minoritetskvinnor, personer som identifierar sig som HBTQI och tonåringar. Alla svenska ledamöter i de två utskotten röstade för förslaget förutom Jessica Stegrud (SD) som lade ned sin röst. Om förslaget går igenom även i parlamentet kan det senare leda till en ny EU-lag. Arba Kokalari (M) sitter med i kvinnoutskottet.  

– Att bekämpa våld mot kvinnor, även på internet, är grundläggande för ökad jämställdhet och trygghet. Vi vill se hårdare åtgärder mot trakasserier, hot och övergrepp på internet och att det som är olagligt offline också ska vara det online, säger Arba Kokalari i ett uttalande till Europaportalen.