EU-kommissonär Ylva Johansson berömer Kalix kommun för deras öppenhet efter förra veckans IT-attack.

 

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kalix får EU-beröm efter it-attack

Kalix får beröm för att kommunen varit öppna med att deras it-system blivit attackerat och att de vägrar betala lösensumma. – Modigt av Kalix, bra att någon står emot, säger EU-kommissionär Ylva Johansson.

På EU-kommissionären Ylva Johanssons bord ligger bland annat europeiskt polissamarbete som ska bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten. Hon lyfter fram förra veckans stora it-attack, så kallade ransomware, som låste de kommunala datorerna i Kalix som ett bra exempel på hur man ska agera efter en attack.

– Modigt av Kalix, bra att någon står emot. Det är viktigt att man talar om att man inte tänker betala. Det är väldigt bra att ta det här som en väckarklocka och se över sina rutiner och sin säkerhet. Det är väldigt mycket mer som kan göras för att göra det svårare att hacka sig in, säger Ylva Johansson till Europaportalen på måndagen.

Hon säger att kommuner och andra som blivit attackerade ska vända sig till polisen som i sin tur kan koppla in Europol. Europol samlar, enligt kommissionären, den bästa expertisen från alla polismyndigheter i EU. 

– Det här är ett brott som ökat lavinartat och blir allt mer sofistikerat. Förra året ökade de kända antalet ransomwareattackerna med 300 procent men det finns förmodligen ett stort mörkertal här, säger Ylva Johansson. 

Europol har i samarbete med framförallt tysk polis och företag byggt upp en webbsida som heter nomoreransom.org. Där finns nu, enligt uppgift, fritt tillgängligt mer än 150 datanycklar till olika typer av ransomware som polisen avslöjat och hittills har sidans nycklar laddats ner sex miljoner gånger. Det som utsatts för en it-attack kan ta hjälp av nycklarna för att lättare förstå hur de ska lösa situationen. 

– Vi har kunna stoppa ransomutbetalningar av cirka 900 miljoner euro, säger Ylva Johansson.