Lagen om digitala marknader går hand i hand med lagen som digitala tjänster som även den snart kommer till omröstning. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Skärpta EU-regler för nätjättar fick starkt stöd

En överväldigande utskottsmajoritet i EU-parlamentet backar en ny lag som ska göra konkurrensen med marknadsdominerande nätjättar som Facebook och Google mer rättvis. Utskottet föreslår bland annat en kraftig höjning av företagsböterna för de som bryter mot det nya regelverket.

EU-parlamentets inre marknadsutskott har under måndagen och tisdagen röstat för sin ståndpunkt i förhandlingarna om en ny lag som ska reglera de allra största nätjättarna och konkurrensen med dem.

– Vi sänder en stark signal om mer rättvisa på de digitala marknaderna. Det är det första steget mot att skapa en ny rättslig ram för grindvakter, sade Andreas Schwab, en tysk kristdemokratisk EU-parlamentariker som ansvarar för att samla en majoritet bakom ståndpunkten, i ett uttalande på måndagen.

Grindvakter kallas de stora nätjättarna som bland annat Facebook och Google vilka i dag avgör vad och hur innehåll och tjänster från andra företag visas för vanliga användare.

– De nuvarande konkurrensreglerna är inte tillräckliga. De gör det möjligt för de digitala jättarna att fullt ut utnyttja sin marknadsstyrka och införa egna regler på marknaderna. Vi vill inte att större företag ska bli större och större utan att bli bättre och på bekostnad av konsumenterna och den europeiska ekonomin, sade Schwab.

Utskottets förslag innebär bland annat att involvera ansvariga nationella översynsmyndigheter mer genom att göra det möjligt för dem att hjälpa och råda kommissionen. Visselblåsare som varnar om osund konkurrens föreslås också få bättre skydd.

Utskottet stödjer vidare en höjning av de böter som företag som bryter mot regelverket kan få från 4 till 20 procent av deras totala omsättning. Man vill även se mer öppenhet när det gäller nätreklam genom restriktioner för hur persondata får användas i annonseringssyfte.

– Annonsering saknar i den digitala världen mycket transparens, sade Schwab.

Kommissionen får även möjlighet att tillfälligt stoppa vissa förvärv av andra tjänster som riskerar att skada konkurrensen på EU:s inre marknad.

Ståndpunkten fick kraftigt stöd i inre marknadsutskottet med 42 ja-röster och 2 nej-röster.

I mitten av december ska hela EU-parlamentet ta ställning till ståndpunkten. Därefter väntas förhandlingar med medlemsländerna. Frankrike, som tar över EU:s roterande ordförandeskap efter årsskiftet, hoppas kunna ro en överenskommelsen mellan de två lagstiftarna innan juli.