Arba Kokalari (M) och den danska socialdemokraten Christel Schaldemose är två av de ansvariga huvudförhandlarna i EU-parlamentet för lagen om tjänster på nätet. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nära enighet om nya nätlagar i EU

EU-parlamentets förhandlare närmar sig en gemensam ståndpunkt för hur internet ska regleras. – Det här är en av de absolut viktigaste lagarna som EU kommer stifta den här mandatperioden, säger Moderaten Arba Kokalari.

För knappt ett år sedan lade EU-kommissionen fram sitt förslag på en uppdatering av det europeiska regelverket för internet. De nuvarande reglerna är över 20 år gamla.

Förslaget kom i form av två lagar, en som bland annat rör hur man ska komma åt olagligt innehåll, desinformation och garantera grundläggande rättigheter, kallad DSA. Den andra, förkortad DMA, ska reglera konkurrens mellan mindre företag och stora nätjättar som Facebook, Amazon och Google.

I veckan nådde förhandlare för den sistnämnda lagen en uppgörelse som bland annat utökar omfattningen av reglerna till fler nätjättar än kommissionens ursprungsförslag, rapporterar FT. Det ger vidare ansvariga nationella myndigheter större möjligheter att granska nätjättars uppköp av mindre rivaler. Man vill även se tuffare regler för riktad reklam, inte minst mot barn. På måndag i nästa vecka ska det ansvariga utskottet formellt rösta om uppgörelsen.

Om den andra lagen, DSA, pågår intensiva förhandlingar för att nå en majoritet i EU-parlamentet. Det sade en av de huvudansvariga EU-parlamentarikerna, Moderaternas Arba Kokalari (M), under ett panelsamtal på fredagen.

– Min förhoppning är att det ska vara en lagstiftning som är ett föredöme för resten av världen. Det ska bli enklare att växa som små och medelstora företag i Europa. Det ska vara tryggare för användare och konsumenter att verka på sociala medier och handla på nätet samtidigt som vi skyddar yttrandefriheten, sade Kokalari som kallar lagstiftningen en av de viktigaste under den nuvarande mandatperioden i EU.

En knäckfråga är huruvida stora handelsplattformar som Amazon och Alibaba ska vara juridiskt ansvariga för de produkter som säljs till EU. Det finns uppgifter om att produkter som säljs till EU-medborgare från länder utanför unionen inte lever upp till EU-standarder. Det anses inte bara vara farligt utifrån ett säkerhetsperspektiv utan skapar även orättvisa villkor gentemot EU-baserade företag vars produkter måste leva upp till EU-standarderna.

– Ja, vi ska skydda konsumenter men vi kan inte samtidigt göra så att reglerna gör att mindre marknadsplatser som Blocket inte kan konkurrera, sade Kokalari.

Huvudansvarig EU-parlamentariker är den danska socialdemokraten Christel Schaldemose pekade på att det viktiga nu är att hitta rätt balans i lagstiftningen.

– Jag vill gärna se till att det inte blir svårt för någon att följa lagstiftningen och samtidigt skydda konsumenterna och demokratin, sade Schaldemose som hoppas att det ansvariga utskottet ska kunna rösta om parlamentets ståndpunkt den 9 december.