EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius presenterade åtgärder för att stoppa global skogsförstörelse, skapa miljövänligare avfallshantering samt grönare jordar och marker.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Miljökommissionären: Nu tar vi miljökampen till global nivå

EU-kommissionen vill förhindra global skogsförstörelse, ge miljövänligare avfallshantering både inom och utanför EU och skapa grönare marker.

– Vi måste ta ansvar såväl på hemmaplan som internationellt, säger miljökommissionär Virginijus Sinkevičius.

EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius lade under onsdagen fram tre nya miljöinitiativ. 

– För att lyckas i den globala kampen mot klimat- och biologisk mångfaldskriser måste vi ta ansvar på hemmaplan såväl som i våra internationella relationer, sade Virginijus Sinkevičius.

Den första förordning han presenterade handlar om att hindra global avskogning och skogsförstörelse genom att bara tillåta import av vissa produkter som garanterat är lagligt producerade och inte bidragit till avskogning.

– EU:s krav på råvaror som palmolja, soja, trä, nötkött, kakao och kaffe är starka drivkrafter för avskogning, sade Virginijus Sinkevičius och tillade att produkter ska godkännas genom ett nytt system som riskbedömer länders produktion.  

Europaparlamentariker Pär Holmgren (MP) tycker att det är på tiden av förslagen läggs fram och ser gärna att listan över importerade produkter som ska granskas växer.   

Annons

– Lagförslaget behöver vässas ytterligare för att omfatta fler aktörer och varor. Det är även otroligt viktigt att lagen inte bara skyddar skogar, säger Pär Holmgren.    

Den andra förordningen från EU-kommissionen ska stärka miljövänlig avfallshantering både inom och utanför EU genom att göra återvinning lättare inom EU och avfallstransporter till tredjeländer svårare. 

Europaparlamentariker Jytte Guteland (S) ser positivt på att EU nu “tar ansvar” över avfallshantering.  

– Att vi dumpar så mycket som 50 procent av vår avfallsexport till icke-OECD-länder som inte har samma standarder som vi är inte okej, säger Jytte Guteland och tillägger det finns positiva ekonomiska möjligheterna inom återvinning.

Slutligen föreslås en strategi för att förbättra EU:s marker och jordar som idag anses vara i miljömässigt dåligt skick, vilket är 70 procent av arealen. År 2050 ska den vara helt återställd.  

– Jag avslutade Glasgow å EU:s vägnar med att säga "det slutar inte här, det är i bästa fall bara början" och det är sant. Och vi har enormt mycket arbete att göra, sade Virginijus Sinkevičius.