Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och FN:s generalsekreterare António Guterres på FN:s klimattoppmöte i Glasgow.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hundra länders ledare: stoppa avskogningen nu

Över hundra ledare vid FN:s klimattoppmöte i Glasgow, som tillsammans står för över 90 procent av världens skogar, skrev i måndags under på att stoppa avskogningen till 2030. – Det är centralt att vi avslutar mänsklighetens roll som naturens erövrare och istället blir naturens väktare, sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Planen mot avskogning skrevs under av drygt hundra länders regeringar. Men också företag och icke-statliga organisationer skrev på.

– Det är centralt för det brittiska ordförandeskapet vid COP att vi agerar nu. Och att vi avslutar mänsklighetens roll som naturens erövrare och istället blir naturens väktare, sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson när han idag invigde eventet om skog och mark användning.    

Annons

Detta ska åstadkommas genom ny finansiering för att skydda och återställa skogar. Vidare ska det finansiella systemet förmås att inte investera i råvara som driver på avskogningen. Den tredje och sista punkten i planen handlar om att skapa en mer hållbar handel med jordbruksprodukter.  

– Det som är mest betydelsefullt med denna deklaration är inte bara mängden länder som går samman utan också att vi arbetar i partnerskap med den privata sektorn, med filantroper, med ursprungsbefolkning och lokala samhällen för att ta itu med de ekonomiska drivkrafterna bakom avskogning, sade Boris Johnson.

De tre EU-länderna Ungern, Tjeckien och Kroatien undertecknade inte planen förrän en dag senare, på tisdagen, då listan växte från 105 till 122 länder. Under onsdagen och torsdagen växte listan till 133 länder.