Annons

Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) under ett tidigare ministerrådsmöte. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Även Anders Ygeman KU-anmäls för kärnkraftsvägran

Moderaterna anser att energiminister Anders Ygeman gick emot EU-nämnden när han inte pläderade för kärnkraft i EU.

I förra veckan KU-anmäldes statsminister Stefan Löfven (S) för att inte ha framfört EU-nämndens uppfattning om kärnkraft vid senaste EU-toppmötet. Nu KU-anmäls även energiminister Anders Ygeman (S) av Moderaterna för att inte ha följt EU-nämndens uppmaning att framföra att kärnkraft bör klassas som en hållbar klimatinvestering, skriver TT/Di.

– Anders Ygeman skiter i EU-nämnden och viker ner sig istället för att stå upp för svensk kärnkraft och det svenska energisystemet när det verkligen gäller i EU, sade Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson för Moderaterna och ordförande i riksdagens näringsutskott.

Startpunkten för anmälan är EU-nämndsmötet den 20 oktober i år inför ett möte mellan medlemsländernas energiministrar en knapp vecka därefter. En majoritet av ledamöterna i EU-nämnden – 9 av 17 – bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ska då ha gett regeringen i uppdrag att föra fram att ”den svenska uppfattningen är att svensk och europeisk kärnkraft ska klassas som hållbar i taxonomin”.

Annons

Med hänvisning till den inspelade delen av EU:s enerigministermöte och dess slutsatser menar Lars Hjälmered i sin KU-anmälan att Anders Ygeman aldrig förde fram den ståndpunkten under mötet. Han pekar samtidigt på att andra EU-länders energiministrar lyfte kärnkraftsfrågan vid mötet.

Ygeman nämnder dock kärnkraft under den öppna delen av ministerrådsmötet.

– Sverige anser att vi kommer behöva alla kostnadseffektiva, fossilfria lösningar inklusive bioenergi och kärnkraft som bidrar till EU:s klimatmål och minskar vårt beroende av fossila bränslen, sade Ygeman.

Ygeman försvarar sig liksom Löfven med att den majoritet av oppositionspartier som finns i EU-nämnden inte finns i riksdagen som helhet där en knapp majoritet är emot att klassa kärnkraft som klimatvänligt i EU.