Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) läser upp sin regeringsförklaring i riksdagen.

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Statsminister Andersson: EU avgörande för Sverige

Sveriges EU-politik fortsätter som tidigare. Det framgår av statsminister Magdalena Anderssons första regeringsförklaring.

Statsminister Magdalena Andersson (S) gav på tisdagen sin första regeringsförklaring. Alla statsministrar under alla år under åtminstone 2000-talet har nämnt EU-samarbetet. Så även Andersson.

– Det europeiska samarbetet är avgörande för Sverige. Det handlar om jobben, eftersom EU är vår viktigaste marknad. Det handlar om fred och säkerhet, både i vårt närområde och längre bort. Men inte bara det. Klimat, migration, vaccin och bekämpandet av den gränsöverskridande och organiserade brottsligheten – allt detta hanteras bättre i samarbete med andra, sade Magdalena Andersson.

Regeringsförklaringen innehöll få nyheter när det gäller Sveriges relation till EU, utan det mesta upprepade redan gällande svenska ståndpunkter.

Inga pengar till EU-länder som bryter mot demokratiska principer

Magdalena Andersson tog även upp kritiken mot EU-länder som Ungern och Polen som på flera områden distanserat sig från grundläggande demokratiska spelregler som EU-samarbetet bygger på. Med hänvisning till EU:s nya så kallade villkorsmekanism vill hon att man ska dra in EU-stöd till sådana medlemmar.

– EU-länder som inte respekterar mänskliga rättigheter och demokratiska principer som oberoende domstolar, en fri akademi och fria medier ska inte ovillkorligt få del av EU-medel.

Hon underströk även den svenska kritiken mot EU-förslagen om en europeisk minimilön och EU-kommissionens skogsstrategi.

EU viktigast för Sveriges utrikespolitik

Statsministern följde sina föregångare i frågan om EU:s vikt för svensk utrikespolitik

– EU är Sveriges viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena. Sverige kommer inte att stå passivt om en katastrof eller ett angrepp drabbar ett annat land i Norden eller i EU och vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om vi själva drabbas.

Anderson fördömde Rysslands militära aggression mot Ukraina och att EU bör införa ytterligare sanktioner mot Belarus för landets försök att slussa migranter in i EU-länder som Polen och Litauen.

Lika mycket men lägre bak

Europaportalen sammanställer antal referenser till EU och Europa i regeringsförklaringarna. 18 sådana referenser gjorde Andersson under tisdagen. Det är precis samma antal som de två föregående regeringsförklaringarna under Stefan Löfven. Dock låg delen om EU-samarbetet lägre bak i förklaringen än i Löfvens senaste.

Person pratade mest EU – Reinfeldt minst

Under 2000-talet toppar Göran Person med EU-referens i sin regeringsförklaring. 2003 – veckan efter den svenska folkomröstningen som slutade i ett nej till euron – nämnde den förre S-ledaren EU och Europa inte mindre än 32 gånger – över tre gånger per sida i regeringsförklaringen.

Tidigare Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt toppar när det gäller minst antal referenser till EU, vilket skedde i regeringsförklaringarna 2007 och 2008.