EU:s villkorsmekanism gör det möjlighet att dra in EU-stöd till länder som bryter mot rättsstatens principer så att EU-budgeten hotas. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Uppgifter: Kommissionen överväger nya tag för demokratin i EU-länder

EU-kommissionen kan i oktober inleda processer med sin nya villkorsmekanism mot medlemsländer som underminerar rättsstaten.

Mekanismen, som kan resultera i indragna EU-bidrag till medlemsländer där rättsstaten försvagats så mycket att det utgör ett hot mot EU-budgeten, trädde i kraft vid årsskiftet. Men kommissionen som är fördragets väktare har ännu inte använt den trots återkommande kritik från EU-parlamentet.

Men nu verkar det enligt flera medieuppgifter som att kommissionen inom kort kommer att inleda processer mot medlemsländer med hjälp av mekanismen.

Annons

– Förberedelserna för att utlösa [mekanismen] är alltför långt framskridna för att vi inte ska kunna använda dem. Tåget rullar i hög fart och kan inte stoppas, sade EU-kommissionär Věra Jourová till Politico.

Ungern och Polen, mekanismens största kritiker, är två länder som riskerar att hamnar i den, men även flera andra medlemsländer ligger under kommissionens lupp, enligt FT.

Båda tidningarna rapporterar att mekanismen kan komma att utlösas redan under oktober månad.