Miljö- och klimatminister Per Bolund och biståndsminister Per Olsson Fridh på pressträff tisdag den tolfte oktober 2021.

Bild: Armin Dröge/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Regeringen lovar fördubblat klimatstöd till fattiga länder

Inför FN:s klimatmöte i Glasgow ökar Sverige sitt klimatstöd till 15 miljarder kronor för att hjälpa låginkomstländer med den gröna omställningen. Ökningen gör Sverige till världens största givare av klimatstöd per person. 

– Vi kan meddela att vi har som mål att fördubbla det svenska klimatbiståndet till 2025, säger biståndsminister Per Olsson Fridh.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) och biståndsministern Per Olsson Fridh (MP) meddelade på tisdagen att Sverige, som idag bidrar med mer än sju miljarder svenska kronor, planerar att fördubbla klimatstödet.

– Nu krävs det mer av alla, av envar och av oss. Vi kan meddela att vi, jämfört med 2019, har som mål att fördubbla det svenska klimatbiståndet till 2025 till en nivå av minst 15 miljarder kronor, säger Per Olsson Fridh under dagens pressträff.      

Beslutet kommer inför FN:s klimatmöte, COP26, som äger rum om två veckor i Glasgow. Det viktigaste på agendan är de 100 miljarder dollar som utlovats av FN:s höginkomstländer att betalas varje år till 2024 för den gröna omställningen i låginkomstländer. 

EU är den största bidragsgivaren och enligt den senaste beräkningen 2019 bidrog EU som helhet med närmare 25 miljarder dollar av de totala 80 miljarderna som samlades in. 

EU:s finansministrar begärde förra veckan en lista över exakt vilka EU länder som bidrar med vad, då det inte tydligt framgår ur EU-kommissionens rapport om klimatstödet. Någonting som Europaportalen skrev om i fredags. Per Bolund har tidigare meddelat att Sverige idag ligger över genomsnittet per person i klimatstöd. Med det nya bidragsmålet hamnar svenskarna i topp.   

– Med det här beskedet så kommer Sverige att vara den utan jämförelse största givaren av klimatbistånd per person i världen, säger Per Bolund.