Sveriges EU-politik förankras i riksdagens EU-nämnd. Akrivbild.

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet 

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven: Historiskt misstag om EU sluter sig

Statsminister Stefan Löfven oroas för konsekvenserna om EU i strävan efter större oberoende sluter sig från omvärlden. – Dels kommer vi förlora ekonomiskt, dels så kommer vi bygga in spänningar mellan stora aktörer i världen som nästkommande generationer kommer att få lida för, sade Löfven inför veckans EU-toppmöte.

På tisdagskvällen träffas EU-ländernas högsta politiska ledare i Slovenien för att under en informell middag diskutera unionens roll i världen. Detta sker mot bakgrund av USA:s uttåg ur Afghanistan, säkerhetssamarbetet Aukus och utvecklingen i relationen med Kina.

– Vi står inför utmaningar som kräver att Europa står upp för sina intressen och värderingar. Det är därför bra att vi nu ska diskutera hur EU ska förhålla sig till utvecklingen i världen och hur vi kan säkra vårt globala inflytande, sade statsminister Stefan Löfven (S) när han på tisdagsförmiddagen förankrade den svenska linjen i riksdagens EU-nämnd.

Vissa länder med Frankrike i spetsen driver på för något man kallar ”strategisk autonomi” där EU-länderna tillsammans ska minska sitt beroende av omvärlden på en rad områden som försvar, läkemedel, teknologi och energi. Sverige och andra länder är skeptiska och oroas för att detta riskerar att leda till protektionism och stängda dörrar mot omvärlden.

– Strategisk autonomi måste vara öppen annars begås ett historiskt misstag. Dels kommer vi förlora ekonomiskt, dels så kommer vi bygga in spänningar mellan stora aktörer i världen som nästkommande generationer kommer att få lida för, sade Löfven som tillstod att även EU måste stärkas för att stå bi i den globala konkurrensen.

Löfven underströk vikten av det transatlantiska samarbetet och efterlyste en modernisering av detta.

– EU och USA behöver utveckla den transatlantiska länken. Det är kanske ett av de viktigaste uppdragen vi har framför oss, sade Löfven.

Löfvens linje fick stöd av flertalet ledamöter i EU-nämnden. Från Vänsterpartiet och Miljöpartiet lyfte man fram vikten av Sveriges alliansfrihet.

Träffar västra-Balkanledare

Dagen efter, på onsdag, bjuder EU:s stats- och regeringschefer in ledarna på västra Balkan – sex länder som vill gå med i EU. Från EU:s håll är syftet inte minst att visa att man har ett långsiktigt engagemang i regionen trots att medlemskapsförhandlingarna med länderna som bäst går trögt.

– Ett fördjupat samarbeta gynnar oss alla. När EU inte är närvarande tar andra makter det utrymmet, sade Stefan Löfven.

Moderaternas Jessika Roswall ansåg att Sverige bör en ledarroll i det arbetet.

– Sverige ska vara en drivande kraft i EU-kretsen för ett europeiskt engagemang på västra Balkan med ett tydligt reforms- och medlemskapsperspektiv. Om EU vänder västra Balkan ryggen finns en stor risk att länder som Kina och Ryssland flyttar fram sina positioner, sade Roswall.

Markus Wiechel från Sverigedemokraterna såg ”ett visst samarbete” med länderna på västra Balkan som nödvändigt, framför allt för att värna Sveriges säkerhet och strategiska intressen. EU bör enligt Wiechel hjälpa till att stabilisera regionen.

– Vi ser däremot inte att det är en självklarhet att de här länderna ska bli fullvärdiga medlemmar [i EU], sade Wiechel.