Europaparlamentariker Erik Bergkvist (S) och Arba Kokalari (M).

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU: Stärk samarbetet i Arktis

I dag släppte EU-kommissionen en ny strategi för Arktis. EU vill stärka samarbetet och öka sin närvaro för att hjälpa till med klimatomställningen.

– Den arktiska regionen värms tre gånger snabbare än resten av planeten, säger kommissionär Virginijus Sinkevičius.

Den nya strategin för Arktis ska stärka samarbetet och höja EU:s engagemang genom att bland annat öppna upp ett EU-kontor på Grönland. Dessutom ska det riktas mer finansiering till klimatomställningen i regionen.     

– Den arktiska regionen värms tre gånger snabbare än resten av planeten. Smältande is och upptining av permafrost i Arktis påskyndar klimatförändringarna och har enorma effekter, säger Virginijus Sinkevičius och meddelar att EU vill se att resurser som olja, gas och kol stannar i marken.    

Strategin presenteras drygt två veckor innan FN:s klimatmöte i Glasgow. Europaparlamentariker Erik Bergkvist (S), som själv kommer från ett arktisområde, gläds åt att EU ökar fokuset på Arktis. Men saknar en bredare kunskap från EU om hur regionen ser ut och skulle hellre se fler EU-kontor i norra skandinavien där det bor fler människor.    

– Det är bra att EU har ett allt större fokus på Arktis. Men tyvärr så fortsätter EU:s syn på Arktis som ett museum, att det är ett stort isblock med polardjur är långt ifrån hela bilden. Till exempel Umeå, som ligger i Arktis, är en av Europas snabbast växande städer, säger Erik Bergkvist.

EU:s uttalande om att resurser som olja, gas och kol i Arktis ska stanna i marken kan komma att ha betydelse för det rådande säkerhetsläget. Europaparlamentet uppmanade i förra veckan de arktiska länderna att bevara freden i området när nya resurser frigörs till följd av klimatpåverkan samtidigt som Rysslands militära närvaro ökar.  

– Arktis är inte ett råvaruskafferi för stormakterna att utnyttja. Vi har viktiga råvaror för den gröna omställningen och hur de utnyttjas måste ske i dialog med regionerna, säger Erik Bergkvist.

Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) menar att EU definitivt har en roll att spela på Arktis och tycker att fokuset på säkerhetsrisker kan öka ytterligare.   

– Det är bra att EU-kommissionen har mer fokus på säkerhetsrisker och nämner samarbete med partners som Nato. Men jag hoppades att de skulle vara tydligare kring Rysslands och Kinas ökade intresse för regionen, säger Arba Kokalari.