Europaparlamentariker Pär Holmgren (MP).

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-utskott till FN: Skärp klimatpolitiken nu

På onsdag debatterar Europaparlamentet EU:s linje inför FN:s klimatmöte i Glasgow. – Den nuvarande politiken är tyvärr fullständigt otillräcklig, säger Europaparlamentariker Pär Holmgren (MP), en av personerna bakom förslaget om en tuffare hållning. 

Nästa vecka samlas Europaparlamentarikerna i Strasbourg för debatter och omröstningar i EU:s just nu viktigaste frågor. Däribland hålls en toppdebatt mellan Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om Polen behöver följa EU-rätten eller inte. Parlamentet ska även ta ställning i Taiwanfrågan.

På onsdagen väntas en het debatt om ett förslag för hur den gemensamma ståndpunkten inför klimatmötet, COP26, ska se ut. Förslaget ställer krav och uppmanar länder både inom och utanför EU att anta strängare klimatlöften för att nå Parisavtalets klimatmål om att inte överstiga 1,5 graders uppvärmning till 2030. 

– Det är väldigt frustrerande att vi nu inför COP26 kan konstatera att utsläppen fram till 2030 faktiskt kommer att fortsätta öka [...] när de egentligen behöver halveras, säger Pär Holmgren som är medförfattare till förslaget. 

– Det är bra att vi i miljöutskottet har varit så tydliga med att: Den nuvarande politiken är tyvärr fullständigt otillräcklig, säger Pär Holmgren.    

Europaparlamentet ska i nästa vecka ta ställning det förslag som tidigare röstats igenom i miljöutskottet. Den stora konservativa partigruppen, EPP, och flera andra partigrupper på högerkanten var enligt Holmgren inte nöjda över kravet på att fasa ut subventioner för fossila bränslen till 2025. 

– Det borde vara en “no-brainer” att vi måste få bort de fossila subventionerna väldigt fort. Men det är uppenbart att det finns starka konservativa krafter inom politiken som inte riktigt är redo att ta det, för mig, helt självklara steget, säger Pär Holmgren.

 

*Rättelse har gjorts sedan publicering där det först stod att konservativa partier röstade emot förslaget i utskottsomröstningen.