Charlie Weimers, SD, under tisdagens debatt i EU-parlamentet den 19:e oktober.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet öppnar dörrarna för Taiwan

I måndags föreslog EU-parlamentet ett historiskt investeringsavtal mellan EU och Taiwan, samtidigt växer konflikten mellan Kina och Taiwan. 

– Det är avgörande att EU och Taiwan inleder ett omfattande och förstärkt partnerskap, sade Charlie Weimers (SD), parlamentets föredragande

Under måndagen presenterade EU-parlamentet det första förslaget någonsin som endast fokuserar på relationen mellan EU och Taiwan. Charlie Weimers (SD), som har lett arbetet i Europaparlamentet, betonade särskilt de handelsmässiga och ekonomiska fördelarna ett nytt investeringsavtal kan ge.  

– Taiwan är en likasinnad partner som Europa delar många gemensamma värderingar med. I en region där detta inte alltid är givet, mot bakgrund av Taiwans robusta demokrati och tekniskt avancerade ekonomi, är det avgörande att EU och Taiwan inleder ett omfattande och förstärkt partnerskap, sade Charlie Weimers. 

Även frågor som rör teknik och utbyggnad av 5G-nätet, folkhälsa och samarbete av kritiska varor som halvledare togs upp. Samtidigt blundar inte parlamentet för det komplicerade läget som råder mellan Taiwan och Kina.

Taiwans politiska status har varit oklar ända sedan 1949 då det nationalistiska partiet Kuomintang flydde fastlandet och tog över kontrollen efter Japan. Sedan dess har den kinesiska myndigheten vägrat erkänna öns självständighet och använt sitt inflytande för att få andra regeringar att följa samma linje. Idag är det bara 15 regeringar i världen som erkänner Taiwan som ett eget land. 

Samtidigt har Kina hotat att mot Taiwans vilja “återförena” ön och dess 24 miljoner invånare med Kina och är inte rädda att ta till “alla nödvändiga medel” för att åstadkomma detta. Kinas ökade militära närvaro, påtryckningar och desinformationskampanjer mot Taiwan är bara några exempel på detta. 

– EU måste fördöma Kinas agerande i starkast möjliga ordalag och betona att Kinas agerande mot Taiwan kommer att få konsekvenser för EU:s Kina -relationer, sade Charlie Weimers.

Peking har fastställt att det är oacceptabelt att stater har diplomatiska relationer med Taiwan och Kina samtidigt och konsekvenserna för stater som lutar mer mot Taiwan är tydliga. Ett exempel är Litauen som trots att de fortfarande inte erkänt Taiwan som en egen stat öppnade upp ett officiellt taiwanesiskt kontor i huvudstaden Vilnius och sedan dess varit i storbråk med Kina. Sveriges motsvarighet till Litauens taiwanesiska kontor heter Taipei Mission och ligger i Stockholm.         

Evin Incir (S), som också talade under debatten, nämnde själv påtryckningsförsök hon utsatts för inför omröstningen av detta förslag då hon mottog ett brev från Kinas myndigheter som fastslog att hon skulle “hållas ansvarig för konsekvenserna”. 

– Jag är övertygad. Jag kommer med stolthet att rösta för betänkandet i dag för att försvara demokrati och frihet, oavsett hot om konsekvenser av den förtryckande kommunistregimen, sade Evin Incir.