Annons

EU:s framsynskommissionär, en slovakisk socialdemokrat, Maroš Šefčovič.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU hoppas framsynthet ska ge globalt ledarskap

EU-kommissionen ser fyra stora världstrender för framtiden och har tio lösningar som ska sätta unionen i global ledarposition. Fokus ligger på öppenhet, mer motståndskraft och självförsörjning.  

För ett år sedan presenterade EU-kommissionen sin första rapport på temat ”strategisk framsynthet”. Syftet är att på ett tidigt stadium kunna upptäcka framtida utmaningar och därmed i god tid hinna planera inför dem. Enligt kommissionen är detta den första stora förvaltningen som för in strategisk framsynthet på högsta politiska nivå.

I går onsdag kom den andra rapporten där man identifierar fyra ”megatrender” i världen.

– Strategiska mål är ingen kristallkula. Vi kan inte veta vad framtiden bjuder men med en bättre förståelse av megatrender […] kan vi göra mer ambitiösa strategiska val i dag i jakten på globalt ledarskap i morgon, sade EU:s framsynskommisionär Maroš Šefčovič.

Som sådana trender pekar rapporten ut klimatförändringen, ny teknik men även en tillbakagång för demokratin i världen och skiftande maktförhållanden. Kommissionen visar på att EU-ländernas andel av befolkningen och ekonomin i världen fortsatt kommer att minska. 

För att hantera dessa utmaningar föreslår kommissionen, som en röd tråd, öppenhet med regelbaserade internationella samarbeten med fokus på välstånd, rättvis, stabilitet och autonomi. Utifrån detta föreslår kommissionen tio områden som EU bör jobba på för att stärka sitt globala ledarskap.

Bland kommissionens åtgärder föreslås bland annat att EU bör bli mer självförsörjande på livsmedel, läkemedel och förnybar energi. Sjukvård, ekonomi, försvar och institutionerna bör samtidigt göras mer motståndskraftiga mot framtida kriser.