Annons

Bild: David McSpadden

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-utskott vill skärpa asbestpolitiken

Inför att miljontals byggnader i EU ska renoveras för att energieffektiviseras vill parlamentets sysselsättningsutskott skärpa skyddskraven mot asbest. – Får vi inte skärpta regler på plats så kommer vi i årtionden framåt få höga dödssiffror, säger Europaparlamentariker Johan Danielsson. 

Med röstsiffrorna 47 mot 0 antog parlamentets sysselsättningsutskott sitt förslag till EU-kommissionen om en ny asbestpolitik. Den enskilt viktigaste frågan enligt Europaparlamentariker Johan Danielsson (S) är förslaget att sänka gränsvärden för asbest i luften till en hundradel av dagens nivå.

– Det betyder att det i princip inte kommer att finnas några säkra nivåer för asbest. Ska du hantera asbest i arbetet så måste du ha nödvändig skyddsutrustning och följa säkerhetsföreskrifter. Det är dit vi måste komma om människor ska sluta förolyckas i asbest, säger Johan Danielsson till Europaportalen.

Utskottet konstaterar att asbest är den vanligaste formen av yrkesrelaterad cancer i EU och vållar mellan 30 000 och 90 000 dödsfall om året. Danielsson kopplar även ihop de skärpta gränsvärdena med den omfattande renoveringsvåg som väntar miljontals byggnader i EU som ska energieffektiviseras som ett led i klimatpolitiken. 

– Gör vi inte det här nu och får skärpta regler på plats så kommer vi i årtionden framåt få höga dödssiffror, säger Johan Danielsson.