Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani (C) vill utreda om Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš kan vara kvar i den liberala partigruppen Alde.

Bild: Europaparlamentet, EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Al-Sahlani vill utreda Tjeckiens premiärminister

Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani är på krigsstigen efter att partikollegan och Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš deltagit i ett högertoppmöte i “befolkningsfrågan” tillsammans med bland andra USA:s tidigare vicepresident Mike Pence och Ungerns premiärminister Viktor Orbán. 

– Det är unket, säger Abir Al-Sahlani.

Det som har fått bägaren att rinna över för centerpartisten och Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani är att den europeiska partikollegan och Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš i förra vecka deltagit på ett högerpolitiskt toppmöte i Ungern i “befolkningsfrågan” med bland andra premiärminister Viktor Orbán och Donald Trumps tidigare vicepresident Mike Pence. Enligt Abir Al-Sahlani hyllades så kallade traditionella familjevärderingar samtidigt som kvinnors rätt till abort och regnbågsfamiljer angreps. Åsikter som även Tjeckiens premiärminister ska ha gett sitt stöd för.

– Det är inte ens hyckleri det är unket. Det är inte vad vi står för, säger Abir Al-Sahlani.

Hon kräver nu att ledningen för den europeiska liberala partigruppen Alde snabbutreder huruvida Andrej Babiš och hans parti fortsatt kan vara medlemmar.

– Vi måste gå till botten med om [det tjeckiska] partiet står bakom hans agerande och uttalanden. Om de gör det så hör de inte hemma i Alde. Men om de inte gör det så måste de göra någonting åt saken och göra sig av med Andrej Babiš, säger Abir Al-Sahlani.