Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyska socialdemokrater toppar i mätning inför parlamentsvalet

Socialdemokraterna avancerar i opinionen inför nästa månads tyska parlamentsval. För första gången på många år är stödet för partiet i en undersökning större än för kristdemokraterna.

Tyska socialdemokratiska SPD får i en färsk opinionsundersökning från Forsa 23 procent av stödet av de tillfrågade. Det är en procentenhet mer än den kristdemokratiska alliansen CDU/CSU. De gröna ligger tätt efter med 18 procent av stödet.

Det är första gången sedan åtminstone 2013 som en opinionsundersökning från Forsa indikerar att socialdemokraterna är större än kristdemokraterna.

Annons

Undersökningen visar även ett tydligt övertag för SPD:s förbundskanslerkandidat Olaf Scholz jämfört med den kristdemokratiske kandidaten Armin Laschet: 30 mot 18 procents stöd.

En sammanvägning av den senaste veckans olika opinionsundersökningar pekar dock på ett visst övertag för kristdemokraterna: 23,3 procent mot 21,6 procent.

Opinionen inför det tyska parlamentsvalet den 26 september har hittills varit mycket omsvängande, i våras var De gröna under en kort period det populäraste partiet.