Annons

Kartan visar smittspridning under veckorna 32 och 33, 9-22 augusti 2021.

Bild: ECDC

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hela Sverige rött på covidkarta

Från att tidigare i augusti bara gällt Stockholmsområdet är nu hela Sverige rödfärgat på EU:s covidkarta.

De nya uppgifterna från ECDC betyder bland annat att minst fyra procent av de covidtestade svenskarna bär på smittan, vilket är en högre andel än tidigare i augusti. Detta sker samtidigt som andelen fullt vaccinerade, med två doser, fortsätter att öka och nådde i veckan 66 procent av Sveriges befolkning. Det kan jämföras med 65 procent fullt vaccinerade i hela EU- och EES-området. Fortsatt råder en stor skillnad i vaccinationsgraden mellan länderna vilken spänner mellan 19 och 90 procents full vaccinering.

Följande länder är helt rödmärkta av ECDC: Sverige, Estland, Litauen, Irland, Frankrike, Spanien, Portugal, Bulgarien, Grekland, Cypern och Island.

Antalet fall av covid-19 i Sverige har fortsatt att öka under augusti meddelar Folkhälsomyndigheten på torsdagen, myndigheten påpekar att nivåerna fortsatt är betydligt lägre jämfört med vårens smittspridning.