EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Borrell efter utrikesministermöte: EU måste tala med talibanerna

EU är redo att samarbeta med Afghanistans nya regim om de respekterar grundläggande rättigheter. EU-ländernas utrikesministrar beslutade på tisdagskvällen att sätta upp tre prioriteringar i anledning av den nya situationen i landet. Samtidgt kommer rapporter att landets vice president samlat en väpnad motståndsrörelse mot talibanerna.

På tisdagen höll EU-ländernas utrikesministrar ett två timmar långt digitalt möte för att diskutera hur unionen bör förhålla sig till den nya talibanregimen i Afghanistan som i söndags med vapenmakt tog över styret från den folkvalda regeringen.

EU:s utrikeschef Josep Borrell försäkrade att EU och dess medlemsländer nu gör allt för att få de cirka 400 personer, lokalanställda av EU inklusive deras familjer, ut ur Afghanistan.

– Talibanerna har vunnit kriget så vi måste tala med dem för att förhindra en potentiell migrationskris men också en humanitär kris [i Afghanistan]. Denna dialog ska också förhindra etablering av utländska terrorister i Afghanistan samt ha fokus på mänskliga rättigheter och speciellt situationen för kvinnor och flickor, sade Josep Borrell efter mötet. Han underströk att det idagsläsget inte var tal om att erkänna den nya regimen.

– Det är inte EU som beslutat lämna Afghanistan utan Amerikas president Trump. Vi kan inte med vår begränsade militära kapacitet vara kvar i Afghanistan när amerikanerna drar sig ur. Men vi ska göra allt och använda hela vårt politiska och ekonomiska inflytande för att försöka försvara det afghanska folket [med humanitär hjälp och politiska villkor och mänskliga rättigheter], sade Borrell.

Utrikeschefen betonade vikten att skilja på humanitär hjälp från EU vilken troligen kommer att öka på grund av de mänskliga behoven i landet och bistånd för att utveckla landet som sådant, det senare är villkorat och har i väntan på ytterligare klarhet kring den politiska situationen för tillfället stoppats.

– Det afghanska folket kommer att behöva mycket stöd och den humanitära hjälpen måste kvarstå och kanske öka men det finns inget pågående EU-stöd för utvecklingsbistånd till Afghanistan, sade Josep Borrell och tillade att enskilda EU-länder bestämmer själva vad de gör med sitt bistånd. 

På tisdagen kom också rapporter om att en väpnad motståndsrörelse mot talibanerna håller på att organiseras i Panjshirdalen 15 mil norr om huvudstaden Kabul, ledd av landets vicepresident Amrullah Saleh. Han har nu utropat sig till agerande president, och deklarerat att han aldrig kommer att underkasta sig talibanerna, rapporterar Ekot.