EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillsammans med den slovenske premiärministern Janez Janša under torsdagens presskonferens. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kyliga möten när Slovenien tar över i EU

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanar EU:s nya ordförandeland att inte tumma på rättsstatlighet och pressfrihet. Samtidigt vägrade en kommissionär stå på samma podium som den kontroversielle slovenske premiärministern Janez Janša.

I går torsdag tog Slovenien över det roterande ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Ordförandeland leder möten och förhandlingar mellan medlemsländerna och representerar dem gentemot unionens andra lagstiftare i EU-parlamentet.

I början av varje nytt ordförandeskap – två gånger per år – reser av tradition EU-kommissionärerna till landet i fråga för att träffa dess regeringen. När de i veckan besökte Slovenien hettade det till. 

Den slovenske konservative premiärministern Janez Janša har flera gånger stått i blåsvädret. Bland annat har han dömts till fängelse för korruption, en dom som sedan den slovenska författningsdomstolen ogiltigförklarat. Janša står politiskt nära de nationalkonservativa regeringspartierna i Polen och Ungern.

Pressfriheten i landet under Janez Janša har enligt kritiker försämrats. Bland annat har det statliga stödet till nyhetsbyrån STA dragits in efter konflikter mellan medier och premiärministern om bevakningen av coronapandemin. Janša attackerar och hänger regelbundet ut journalister som han ogillar på Twitter och har av meningsmotståndare fått smeknamnet ”Maršal Twito” – en syftning på den jugoslaviske diktatorn Josip Broz Tito.

Under sin presskonferens efter mötet med den slovenska regeringen tog EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen upp frågan om det indragna statsstödet och vikten av respekt för rättsstaten.

– Tillit är vår mest värdefulla tillgång. Tillit till solida institutioner. Tillit till ett oberoende och effektivt rättssystem. Tillit till fria, oberoende och välfinansierade medier. Tillit till att yttrandefrihet, mångfald och jämlikhet alltid respekteras och att rättsstatsprincipen och de europeiska värderingarna alltid upprätthålls, sade von der Leyen.

Kommissionär: Kunde inte stå på samma podium som Janša

Under mötet med kommissionärerna ska Janez Janša enligt FT ha klagat på att det slovenska domstolsväsendet fortfarande har domare från kommunisttiden. Detta är även något som den polska regeringen haft som argument i sina kritiserade reformer av det polska domstolsväsendet. Janša visade som belägg för detta en bild på två slovenska domare tillsammans med två socialdemokratiska EU-parlamentariker. Detta fick den nederländske socialdemokratiske EU-kommissionären Frans Timmermans att agera.

”Jag kunde inte stå på samma podium som premiärminister Janša efter hans oacceptabla attack på och förtal av två domare och två socialdemokratiska EU-parlamentariker. Rättsväsendets oberoende och respekten för de valda parlamentsledamöternas roll är hörnstenar i rättsstaten, utan vilka EU inte kan fungera. Vi kan aldrig sluta att kalla ut dem som angriper den”, sade Timmermans enligt Süddeutsche Zeitung.

Slovenien innehar ordförandeskapet till årsskiftet då Frankrike tar över.