EU-kommissionär Maroš Šefčovič ansvarar för att se till att avtalen mellan EU och Storbritannien efterlevs. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittiskt krav på omförhandling med EU får kalla handen

Den brittiska regeringen vill förhandla om det EU-avtal om Nordirland som man godkände och skrev under för knappt två år sedan. EU-kommissionen säger nej.

Den brittiske brexitministern David Frost sade i det brittiska parlamentet på onsdagen att man vill omförhandla det protokoll i utträdesavtalet med EU som rör relationen med Nordirland. 

– Vi kan inte fortsätta som nu, sade Frost som samtidigt publicerat ett förslag på hur delar i protokollet ska kunna avvecklas såsom många tullkontroller. Den brittiska regeringen vill även att EU-domstolens roll i protokollet stryks.

EU: ”Yttersta vikt att respektera rättsliga förpliktelser”

Ansvarig EU-kommissionär Maroš Šefčovič avvisade omgående det brittiska kravet på omförhandling av protokollet.

”Vi är beredda att fortsätta att kreativa lösningar inom ramen för protokollet. Vi kommer dock inte att gå med på en omförhandling av protokollet. Att respektera internationella rättsliga förpliktelser är av yttersta vikt.”, sade Šefčovič.

Protokollets syfte att bevara fred i Nordirland

Protokollet, som man enades om i samband med det brittiska utträdet ur EU, reglerar den delikata situationen på brittiska Nordirland. För att undvika omfattande gränskontroller mellan Irland och Nordirland enades EU och Storbritannien om att låta Nordirland vara kvar på EU:s inre marknad. Det innebär kontroller av vissa varor – i synnerhet jordbruk och livsmedel – mellan Nordirland och resten av Storbritannien, vilket kritiseras av regeringen i London och nordirländska unionister. Huvudsyftet med protokollet är att bevara freden i Nordirland.

EU och Storbritannien enades om utträdesavtalet, där protokollet ingår, på hösten 2019 och det brittiska underhuset röstade för det i början av 2020.