Spionprogrammet kan bland annat se allt som finns på telefonen som krypterade chattar, e-post, foton och GPS-data. Mobiltelefonerna kan även förvandlas till ljud- eller videoinspelare. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Avslöjande: Ungerska journalister och oppositionella avlyssnade

Åtminstone tio jurister, fem journalister och en oppositionspolitiker ska ha avlyssnats av den ungerska regeringen. Helt oacceptabelt om uppgifterna stämmer, anser EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Det visar ett stort avslöjande som samordnats av den franska journalistorganisationen Forbidden Stories, skriver bland annat brittiska The Guardian och amerikanska The Washington Post. Enligt dem har flera regeringar runt om i världen, däribland den ungerska, använt ett spionprogram för mobiltelefoner utvecklat av det israeliska företaget NSO för att avlyssna både misstänkta kriminella och terrorister men även oliktänkande och oppositionella. 

I Ungern ska granskande journalister som Szabolcs Panyi, ägaren av av landets största oberoende nyhetssajt, Zoltán Varga, och en advokat till affärsmannen Lajos Simicska som gått från att ha varit premiärminister Viktor Orbáns allierade till fiende ha avlyssnats med hjälp av spionprogrammet. 

– Det finns vissa människor i det här landet som anser att en vanlig journalist är lika farlig som någon som är misstänkt för terrorism, sade Panyi till Forbidden Stories.

Spionprogrammet kan bland annat se allt som finns på telefonen som krypterade chattar, e-post, foton och GPS-data. Mobiltelefonerna kan även förvandlas till ljud- eller videoinspelare.

von der Leyen: Helt oacceptabelt

– Om det visar sig [att uppgifterna stämmer] är det helt oacceptabelt och i strid med alla regler  vi har i EU. Pressfrihet är en av de grundläggarna värderingarna i EU, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en presskonferens i tjeckiska Prag på måndagen.

”Så många faror för staten”

Innan avslöjandet publicerades intervjuade The Washington Post Ungerns justitieminister Judit Varga om avlyssning.

– Det är en normal uppgift för ett land att ha en mycket aktiv och skyddande underrättelsetjänst. Detta är ett måste för en fungerande stat. Det finns så många faror för staten överallt, sade Judit Varga i en intervju innan telefonlistan avslöjades.

Efter avslöjandet har Varga inte återkommit med svar på tidningens begäran om en ytterligare intervju.

Fall för pressfriheten

Pressfriheten har sedan det nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz kom till makten 2010 rasat på organisationen Reportrar utan gränsers årliga index. Ungern har numer den lägsta graden av pressfrihet i EU efter Bulgarien.