Annons

EU-kommissionärer Margrethe Vestager och Thierry Breton.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Förslag: Bank-id för hela EU

EU-kommissionen lanserar ett europeiskt eID som ska kunna användas i alla medlemsländer.

EU-kommissionen presenterade på torsdagen ett förslag om att införa ett gemensamt europeiskt elektroniskt ID.

– [Det] erbjuder en ny möjlighet för människor att lagra och använda data för alla typer av tjänster, alltifrån incheckning på flygplatser till biluthyrning, sade EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton.

Annons

Det europeiska eID:s ska baseras på nationella motsvarigheter, i Sveriges fall Bank-id, men dessutom göra det möjligt att använda i andra EU-länder. Användningsområden kan vara att lagra körkortsuppgifter, utbildningsbevis, läkemedelsrecept, bankkonton, utföra e-betalningar och logga in på olika tjänster. 

Användarna ska själva kunna bestämma hur mycket av ens personliga information som ska visas. Så om man exempelvis måste styrka sin ålder för att komma in på krogen kan man välja att visa bara just sin ålder.

– Vi bestämmer själva hur mycket information vi vill förmedla om oss själva, till vem och för vilket syfte, sade digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager.

Kommissionen hoppas att medlemsländerna och EU-parlamentet ska enas om dess slutliga utformning senast i september 2022 för att därefter kunna börja testköra appen.