Omkring hälften av värphönsen i EU hölls i inredda burar 2019. Arkivbild.

Bild: L214

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet stöder krav om burlös djurhållning

EU-parlamentet backar ett europeiskt medborgarinitiativ om att ”sätta stopp för djur i bur” och vill fasa ut användningen av burar inom EU:s djurhållning senast 2027.

Om tillräckligt många personer i tillräckligt många EU-länder ställer sig bakom ett så kallat medborgarinitiativ i en fråga måste kommissionen ta ställning till det. Ett sådant initiativ som att ”sätta stopp för djur i bur” har klarat de kraven.

På torsdagen bad EU-parlamentet kommissionen att ta fram ett konkret lagstiftningsförslag om att fasa ut användningen av burar i djurhållning till senast 2027.

 – Djur ska inte hållas i bur. Punkt slut. Ett förbud mot burhållning skulle ge stora hälsofördelar för både djuren och oss människor. Vi behöver en god djurhållning för att förebygga sjukdomar och skapa motståndskraft i våra livsmedelssystem, sade. EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) efter omröstningen som slutade med 558 ja-röster mot 37 nej-röster och 85 som avstod.

Enligt parlamentet sätts varje år över 300 miljoner produktionsdjur i bur under en del av eller för resten av livet. Kaniner följt av värphöns är de djur som oftast beburas. 

Djurens rätt är en av organisationerna bakom initiativet.

– Det är oerhört stort och viktigt att EU-parlamentet ställer sig bakom att fasa ut burarna inom EU till år 2027, sade Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt, i ett uttalande.

Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för.

 Europaparlamentet uppmanade samtidigt kommissionen att lägga fram ett lagförslag om att förbjuda grym och onödig tvångsmatning av ankor och gäss för produktion av ank- och gåsleverpastej.

Det är nu upp till kommissionen att avgöra hur man går vidare med medborgarinitiativet och EU-parlamentets uppmaning.