Utrikesminister Ann Linde (trea från vänster) i samtal med den belarusiska oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja tillsammans med kollegor från Polen och Finland. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU ökar trycket på regimen i Belarus

EU inför det fjärde och hittills största sanktionspaketet mot den belarusiska regimen och mer kan vara på väg. – Det här är jätteviktigt, säger utrikesminister Ann Linde.

EU-ländernas utrikesministrar beslutade på måndagen att lägga till ytterligare 78 personer och 8 företag på sin sanktionslista mot regimen i Belarus. Sanktionspaketet, det fjärde i ordningen efter fjolårets så kallade presidentval som av bland andra EU och landets opposition inte ansågs vara vare sig fritt eller rättvist, är riktat mot det belarusiska nedtvingandet av ett passagerarplan och gripandet av två oppositionella för en månad sedan.

– Det här är jätteviktigt, sade utrikesminister Ann Linde (S) efter beslutet.

Sanktionerna innebär dels inreseförbud in i EU för ansvariga personer vars eventuella tillgångar i EU även fryses. Dels rör det sig om ekonomiska sanktioner, mot bland annat fordonstillverkare och företag som exporterar blommor och oljeprodukter.

Flera personer på sanktionslistan är diktatorn Aleksandr Lukasjenko närstående, bland annat familjemedlemmar. Men även åklagare, domare, poliser och militärer sätts på listan.

EU:s utrikeschef Josep Borrell och uteslöt på måndagen inte en femte sanktionsrunda.

På mötet deltog även den belarusiska oppositionsledaren Svetlanda Tichanovskaja som ska ha bett EU införa ytterligare sanktioner mot regimen.

– Hon vet att [de ekonomiska sanktionerna] betyder att människor i Belarus kommer att drabbas. Men hon menar att man drabbas ännu hårdare av den repression som Lukasjenko har, sade utrikesminister Linde.