USA:s president Joe Biden, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under tisdagens toppmöte i Bryssel.

 

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU och USA närmar sig varandra – långvarig handelskonflikt ser lösning

EU och USA har tagit tydliga steg mot att lösa den nästan 20-åriga konflikten om statliga stöd till flygplanstillverkare. Samtidigt inleder parterna en rad nya samarbeten.

USA:s president Joe Biden träffade i dag tisdag EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel under ett EU-USA-toppmöte.

– Vi hade ett förträffligt möte bland vänner och allierade. Mötet började med ett genombrott i flygplansfrågan. Den uppgörelse vi nått nu öppnar verkligen ett nytt kapitel i vår relation, sade von der Leyen.

Det handlar om den 17 år gamla konflikten kring två flygjättar, amerikanska Boeing och europeiska Airbus, som båda har anklagats för att ta emot olagliga statsstöd vilket även har bekräftats av Världshandelsorganisationen WTO. De två har enats om att undvika framtida tvister, bevara lika villkor för flygplanstillverkarena och arbeta för att förhindra att nya meningsskiljaktigheter uppstår. Detaljerna återstår dock att mejslas ut.

von der Leyen sade även att man gjort framsteg i tvisten om stål- och aluminiumtullar som den förre amerikanske presidenten Donald Trump införde och som EU sedan satte in motåtgärder mot. Hon räknade med att kunna lösas inom ”några månader”.

Nya samarbeten

Charles Michel meddelade även att man enats om ett ”långtgående” gemensamt uttalande. Man har inriktat samarbeten på fyra olika områden: coronapandemin, klimatförändring, handel samt demokrati och säkerhet.

– Vårt mål är tydligt. Vi vill vaccinera minst två tredjedelar av världens befolkning innan slutet av nästa år, sade Michel.

Man enade även om att inleda en rad samarbeten genom att bland annat sätta upp ett handels- och teknologiråd.

– Det blir ett forum för att samarbeta och sammanstråla kring globala teknologifrågor så som artificiell intelligens, sade Ursula von der Leyen.

EU- och USA-ledarna diskuterade även förslaget på att införa en global företagsskatt och reform av Världshälsoorganisationen WHO.