Annons

Centrum för rättvisa anmälda FRA till Europadomstolen för 13 år sedan. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige fälls för FRA-lagen

Europadomstolen pekar på brister i den svenska FRA-lagen. – Den här domen är vägledande inte bara för Sverige utan också för andra länder i Europa som har system för hemlig massövervakning, säger Fredrik Bergman vid för Centrum för rättvisa som tog frågan till domstolen 2008.

Europadomstolen har i dag tisdag dömt att det finns brister i den svenska lagstiftningen för signalspaning, FRA. Domstolen menar bland annat att lagen bryter mot rätten till skydd för privatliv i Europakonventionen när Sverige delar med sig av uppgifter till andra länder.

Det är organisationen Centrum för rättvisa som 2008 tog FRA-lagen till Europadomstolen.

Annons

– Det här är en viktig dom som klargör vilka rättssäkerhetskrav som ska gälla för att hemlig massövervakning ska vara tillåten. Signalspaning kan vara ett användbart verktyg för att kartlägga och avslöja yttre hot mot landet, samtidigt är det viktigt att sådan verksamhet sker med bibehållen respekt för enskildas grundläggande fri- och rättigheter, sade Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, i ett uttalande.

Regeringen uppmanas nu om göra om FRA-lagen.

– Den här domen är vägledande inte bara för Sverige utan också för andra länder i Europa som har system för hemlig massövervakning. Det som måste ske nu är att regeringen omedelbart ser till att åtgärda de rättssäkerhetsbrister som Europadomstolen har identifierat i sin dom, sade Fredrik Bergman.