Statsminister Stefan Löfven (S) talar till riksdagens EU-nämnd 24 maj 2021.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Statsminister Löfven: Enighet mot Ryssland en styrka

När statsminister Stefan Löfven på måndagskvällen träffar övriga EU-ledare i Bryssel väntas han stödja eventuella nya sanktioner mot Ryssland. Samtidigt betonar Stefan Löfven behovet av en selektiv Rysslandspolitik med dialog i vissa frågor.

EU-ländernas stats- och regeringschefer väntas föra en så kallad strategisk diskussion om unionens relation till Ryssland när de på måndagskvällen samlas för ett fysiskt och informellt toppmöte i Bryssel. 

Diskussionen väntas behandla Rysslands agerande mot Ukraina, dessinformationspåverkan och cyberangrepp, ryska sanktioner mot personer i EU, rysk inblandning vid sprängningen 2014 av ett ammunitionslager i Tjeckien och det hårdnade inrikespolitiska läget mot ryska oppositionella. 

– Det är i ljuset av det förvärrade läget viktigt att EU fortsätter att agera enigt och tydligt och att alla medlemsstater också bekräftar grunder för EU:s Rysslandspolitik [...] Ett splittrat EU mot Ryssland vore direkt försvagande, sade statsminister Stefan Löfven (S) till riksdagens EU-nämnd på måndagen. 

Moderaternas Jessika Roswall menade att det var på tiden att EU håller en strategisk diskussion om Ryssland eftersom problemen i de ryska relationerna blivit allt fler. Hon ville att Sverige skulle ta på sig ledartröjan för “ingenting annat än kraftfullhet och tydlighet krävs i detta läge”.

– Statsministern måste vara väldigt tydlig på mötet med att Rysslands aggressiva beteende kräver kännbara motåtgärder [som] förstärkta och nya sanktioner, exempelvis bör Nordstream 2 inkluderas i detta, sade Jessika Roswall.

Statsministern Stefan Löfven betonade att regeringen redan har “en väldigt tydlig hållning” mot Ryssland som de dessutom kunde tänka sig att skärpa med nya sanktioner. 

Men samtidigt ville han också moderera den svenska hållningen med behovet av ett selektivt engagemang med Ryssland i vissa utrikespolitiska frågor där intressena mellan Ryssland och EU sammanfaller, som exempelvis det arktiska samarbete, Iranpolitiken  och klimatfrågor. För det blev han kritiserad av Liberalernas Maria Nilsson.

– Det finns en övertro på att Ryssland och EU skulle kunna föra en dialog på områden av gemensamma intressen. Problemet med Ryssland är att de [bara] har egna intressen. Det finns en fundamental skillnad där. Jag hoppas att statsministern tar inspiration av de baltiska ländernas stenhårda motstånd mot den ryska regimen, sade Maria Nilsson.

Statsministern kontrade med att det finns en bra dialog med Ryssland inom ramen för arktiska rådet och i klimatfrågan. Och att Estland sökt observatörsstatus för att vara med i det arktiska rådet.

– Jag menar att det är en grundläggande inställning att oavsett intressekonflikter försöka behålla en dialog så att man kan ha ett samtal med den som har andra intressen, sade Stefan Löfven och kunde notera att inget av de sex oppositionspartierna gjorde någon formell invändning mot regeringens linje.